vrijdag 13 april 2012

Gekke Henkie

Af en toe hoor je wel 's iemand zeggen dat je wel 'gek' moet zijn om in het onderwijs te werken. Meestal roep ik dan zoiets dat het niet strikt noodzakelijk is maar dat het wel helpt.:-)

Die laatste is niet van mezelf helaas...

Maar (meer serieus) waarom zou je eigenlijk 'gek' moeten zijn om in 't onderwijs te werken? Als je Werkplezier hoogst in onderwijs; zingeving in gezondheidszorg leest dan is werken in 't onderwijs in 't algemeen plezierig en je hebt een baan met inhoud en zin. Dus waarom niet?

Op de keper beschouwd lijkt dat een probleem te zijn. Waarom kiezen niet meer jonge mensen voor werken in 't onderwijs? Het heeft natuurlijk alles te maken met beeldvorming. Ik denk dat het werken in 't onderwijs een ernstig imagoprobleem heeft. De vraag is dan 'is dat terecht?'. Soms wel, maar soms ook niet...

De papegaaienwijsheid dat je wel 'gek moet zijn om in 't onderwijs te werken' helpt niet om dat imago te verbeteren. Integendeel. Dus houd er 's mee op. Voor geschikte lieden is het onderwijs een geweldige plek om te werken en als je geluk hebt is onderwijs een prima plek om je te ontwikkelen1.

En die laatste is ook niet van mezelf...:-)

1Zie Sjaboe

Zie ook Eén op de vijf leraren heeft er geen zin meer in. Wat kunnen de dingen toch snel veranderen in een jaar.