zaterdag 25 juni 2011

Dan liever de lucht in

Als afsluiting op de cursus 'wiskunde en leergebieden' laat ik studenten commentaar geven op het artikel 'Leraar, boei of ga ten onder' van Ferry Haan:
"Makkelijk communiceren. Relativeren. Doorzetten. Vakkennis. Vind dit soort eigenschappen maar eens in één persoon tegen de huidige arbeidsvoorwaarden die het huidige onderwijs kan bieden. Aan de andere kant hebben mensen die hierover beschikken, of het kunnen aanleren, een geweldig leven op het podium in het klaslokaal."
bron
Studenten vinden het een leuk artikel, herkenbaar, goed geschreven en nog zo wat. Ze zouden geen aanstormende docenten zijn als ze niet hier en daar en 't een en ander zouden willen nuanceren. Er zijn studenten die het wel (in grote lijnen) eens zijn met de strekking van het artikel, maar vinden dat je vooral jezelf moet zijn en ook niet moet overdrijven. Dat is niet zo'n gekke gedachte natuurlijk.:-)

Naar aanleiding van de reacties zou je van alles verder kunnen bespreken: vakkennis, betrokkenheid, persoonlijkheid, humor, je rol als docent, enz. enz.

Maar helaas, de cursus is afgelopen. Ik vond het leuk en 't blijkt maar weer dat alles in principe lesmateriaal kan zijn. Dit artikel is daar een mooi voorbeeld van. Het was (denk ik) niet bedoeld als lesmateriaal, maar 't is het wel geworden en dat is ook bijzonder.