maandag 14 februari 2011

Substitutie, innovatie en transformatie

Als het gaat om het gebruik van technologie dan wordt vaak het onderscheid gemaakt tussen substitutie, innovatie en transformatie:
  • Bij substitutie worden bestaande middelen of praktijken vervangen door ICT. Het resultaat is veelal een verbetering, maar we doen de dingen niet wezenlijk anders. We doen de dingen beter met ICT.
  • Bij innovatie is sprake van het invoeren van nieuwe ideeën, goederen, diensten en processen. Dit gaat een stap verder dan substitutie. We doen de dingen anders en beter met ICT.
  • Bij transformatie is sprake van een diepgaande, fundamentele, en duurzame verandering. We doen andere dingen, met betere resultaten.
Op Twitter als voorbeeld van transformatie (#in) kan je er meer over vinden.

Ik vind dat wel een interessante indeling. Ik zou eigenlijk voor mezelf moeten onderzoeken waar ik nu precies wat doe. Je kunt ook proberen de 'dingen' te veranderen als je wilt weten hoe het werkt. Dat al dat gedoe van mij leidt tot een diepgaande, fundamentele en duurzame verandering is nog maar de vraag. Waarom eigenlijk niet? Of is er iets anders aan de hand? Komt dat nu door mij? Of wil men er gewoon niet aan? Waar ben ik nu eigenlijk helemaal mee bezig? Of waar zijn die 'anderen' nu eigenlijk helemaal mee bezig?

Ik ga 't allemaal nog 's ernstig over denken, maar verder gewoon doorgaan waar ik mee bezig was? Ik denk 't wel. Ik meld me nog wel...:-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten