dinsdag 7 december 2010

Leren is spelen, spelen is leren

ICT-ontwikkelaars kunnen veel leren van 'games'. De nieuwe Donkey Kong Country Returns voor de Wii is erg leuk. Je doet de CD in 't apparaat en spelen maar. Handleiding? Niet nodig. Tijdens het spel krijg je vanzelf aanwijzingen en voordat je 't weet ben je uren lang bezig met het oplossen van problemen en maak je van alles mee, zullen we maar zeggen. Kom je er helemaal niet uit, dan laat je de Super Guide het even voor doen. Je kunt altijd verder. Mooi!

Voor wat betreft cursussen zou je het leren ook meer op kunnen vatten als een spel. De studenten proberen met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk te leren en de docent probeert met zo min mogelijk inspanning de studenten daarbij te begeleiden. Zou je daarbij niet gewoon meer spelelementen in kunnen bouwen? Met punten en strafpunten, extra taken als je te laat bent? Kanskaarten, rode en gele kaarten. Het toekennen van pluimpjes of schoppen uit laten delen? Wie zoet is krijgt lekkers? Zo rond Sinterklaas en Kerst krijg ik die neiging wel een beetje...:-)

Ik ga daar nog 's over nadenken. Leren is spelen en spelen is leren... Het hele leven is een spel... Ik doe al de hele tijd alsof ik wiskundeleraar ben...:-)