dinsdag 7 december 2010

ICT-middelen

De eerste 'eis' aan werkende ICT-middelen is dat gebruikers altijd eigenaar blijven van hun inspanningen. Of het nu gaat om Osiris, N@tschool, een website, discussieforum, WEB2.0 of anderszins... zorg dat gebruikers altijd alles wat ze doen kunnen wijzigen en verwijderen.

Ik heb gisteren nog maar 's geroepen dat het wel een beetje vreemd is dat je Osiris (als docent) wel de cijfers kan invoeren, maar dat je, als je bijvoorbeeld een tikfout hebt gemaakt, je na 'versturen' een cijfer niet kan wijzigen. Eigenlijk kan je er helemaal niks. Feitelijk moet je er als docent een eigen adminstratie op na gaan houden. Dat is pas merkwaardig!

In Natschool kan je bestanden uploaden. Als je daarbij gebruik maakt van de mappen die daar voor bedoeld zijn dan kan je die 'geuploade bestanden' niet meer verwijderen. Je kunt wel de naam aanpassen, de inhoud wijzigen, maar gewoon verwijderen is er niet bij. Dat is bizar, vind ik. Vooral ook omdat kennelijk niemand daar een probleem van maakt! Het is sowieso niet helemaal duidelijk wat er met je werk gebeurt en wie nu wel en niet precies toegang heeft. Dat kan je dus in het algemeen maar beter niet gebruiken.

Als je op website/weblogs 'reageert' is het wel fijn als je daarna je tekst nog kan wijzigen of verwijderen. Meestal staat er wel een spel- of schrijffout in. Het is zondermeer prettig als je dat soort foutjes makkelijk kan herstellen. Anders staat het zo slordig. Soms schrijf je ook wel 's wat waarvan je later vind dat het eigenlijk niet kan. Je moet dat dan als auteur gewoon kunnen verwijderen.

De eerste van de 10 geboden voor werkende ICT is eigenaarschap.