woensdag 27 januari 2010

Er geen bal van af weten

Lector Joke Hermes (INHolland) denkt dat mythes rond het leraarschap mensen bepaald niet helpen om leraar te worden en te blijven.
"De enige kans om het lerarentekort terug te dringen ligt er juist in om ‘leraar’ te leren zien als een heel gewoon beroep."
bron
Leraar is een gewoon beroep? U bedoelt met fatsoenlijke beloning en maatschappelijk waardering? Voldoende ruimte voor voorbereiding en deskundigheidsbevordering? Voldoende voorzieningen? Fatsoenlijk arbeidsomstandigheden? Inspirerende en motiverende collega's? Een schoolleiding met visie, kennis van zaken en autoriteit? Duidelijke en heldere keuzes over leerdoelen en taakstelling en de diepere bedoeling van dit alles?

Misschien is het probleem wel dat voor 'een normaal beroep' je ook normale arbeidsomstandigheden zou mogen verwachten. Volgens mij is dat niet altijd het geval. Zou er iets mis zijn met die mensen die (nog steeds?) in het onderwijs werkzaam zijn? Zijn het loosers? Mislukte intellectuelen? Misfits? Verloren idealisten?

Of zouden het misschien toch mensen zijn met een passie? Mensen met een roeping? Mensen die als doel hebben om jongelui iets te leren? Zich blijven verzetten tegen de debilisering van de samenleving? Weten dat (uiteindelijk!) kennis het hoogste goed is?

Ik denk het eerlijk gezegd wel. Dat moet haast wel. Een leraar kan het verschil maken. De rest is onzin. Geleuter! Leraar zijn is een gewoon beroep? Vergeet het maar! Ik denk niet dat veel mensen zich realiseren wat dat betekent! Als je 'gewoon' een baan wilt dan kan je maar beter niet in het onderwijs werken. Je zou dan wel heel dom bezig zijn...

Je vraagt je toch wel 's af waar die lectoren nu eigenlijk goed voor zijn. Die zitten vast niet in schaal 11. 't Is werkelijk zonde van het geld... Hoger onderwijs? Hogescholen? Innovatieve kennisinstituten met een IQ van 70...:-)

Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door Hertog Jan! Ja, die kan er wat van...:-))