donderdag 21 januari 2010

Een balletje opgooien

Er wordt tegenwoordig overal van alles geroepen, beweerd en gepropageerd. Iedereen heeft er zo z'n zegje over te doen. Er wordt geleuterd, nagepraat en uit de nek gekletst alsof het een lieve lust is. 

Het lijkt er op dat 'feiten', 'gedegen onderzoek' en de 'waarheid' tegenwoordig van ondergeschikt belang zijn. Als je maar hard roept dat 'het zo is' dan 'is het ook zo'.

Ik verdeel de mensheid graag in 'wijzen, schurken en dwazen'.

"De wijze mens valt op omdat hij weet dat hij hopeloos in de minderheid is, en wijdt zich aan poëzie, wiskunde en filosofie; terwijl de negentig dwazen wegsjokken achter de banieren van de negen schurken, al naar het hun invalt, naar de doolhoven van chicanerie, kwaadaardigheid en oorlog."
Uit: Merlijn - T.H.White
't Valt in deze moderne tijd valt het niet altijd mee om deze verschillende lieden goed te onderscheiden. Ik denk dat ik in het algemeen niet al te veel vertrouwen in de mensheid heb. Nooit gehad ook...:-)

Hoe kan je weten wat er wel deugt en wat er niet deugt? Wat is nu waar? Wat is gelogen? En waarom?:-)

Je kijkt natuurlijk eerst 'wie' wat zegt. Dat zegt vaak al genoeg over het te verwachte waarheidsgehalte. Welk belang wordt er gediend? Wat wil 'ie' nu eigenlijk? Er zijn ook wel een aantal 'indicatoren' om deze leuteraars te ontmaskeren, maar daar over later misschien meer.

Mijn ervaring is dat niet veel mensen de neiging hebben om 'eerlijk en open' te zijn en heel selectief zijn in hun uitingen. Doorgaans zwijgt men liever of houdt zich op de vlakte. Er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan liegen. Dat is ook nog niet zo erg. Het is wel lastig want je moet als leugenaar natuurlijk wel een beetje onthouden 'waar' je 'welke' leugens vertelt en je loopt natuurlijk altijd de kans dat je door de mand valt, maar een leugenaar heeft meestal wel een 'notie' over de waarheid. Erger is dat sommige mensen niet eens meer weten dat ze liegen. Dat is erg, maar daar over later meer...

Wie zijn eigenlijk mijn helden? Wie zijn mijn schurken en mijn dwazen? Ik dacht 'ik gooi 's een balletje op', maar ik hou je op de hoogte...:-)