vrijdag 4 februari 2011

Over het oude en nieuwe werken

Er zijn, grof gezegd, twee verschillende manieren van werken. Ik noem dat maar even het oude en het nieuwe werken. Het gaat daarbij vooral om de stijl van werken en de grenzen zullen wel niet zo heel erg helder zijn, maar 't is toch aardig om over na te denken.

Het oude werken

Dat zijn mensen die vooral bezig zijn om centjes te verdienen. Ze hanteren daarbij een soort van zakelijke professionaliteit, gedegen maar inspiratieloos. De resultaten zijn middelmatig, maar verder gaat 't wel zo'n beetje.

Het nieuwe werken

Dat zijn mensen die lol hebben in hun werk en kenmerken zich door verbazing, passie, voldoening en trots. Ze zijn enthousiast en zijn niet bang om de grenzen te verleggen en 'echt' dingen aan te pakken.

Nu heeft iedereen natuurlijk wel iets van beide kanten, mag je hopen. Het zijn twee kanten van hetzelfde. Iedereen doet dingen die nu niet echt geweldig geinspireerd en boeiend zijn Maar, hoe je 't ook bekijkt, er is niet overal sprake van een innovatieve cultuur. Ik schreef er al eerder iets over op hulp.

Op de lerarenopleiding lijkt er van zo'n innovatieve cultuur weinig sprake. Toch zou dat niet zo'n geen idee zijn, denk ik. Nu loopt iedereen maar steeds achter de feiten aan. De ene maatregel is nog niet uitgevoerd of er staan alweer allerlei nieuwe uitdagingen voor de deur.

Je moet dat 25 belemmeringen voor een innovatieve cultuur maar 's lezen. Ik ben zelf hier en daar helemaal niet zo voor al die 'nieuwigheid', maar dit is een mooi lijstje. Zeer herkenbaar!