dinsdag 12 oktober 2010

Ik geloof niet in wikiwijs

Op dit moment staat er 803.150 zoekresultaten in wikiwijs. Dat is niet kinderachtig! Maar dat zijn vrijwel allemaal 'dingen' die ergens anders staan. Je kunt ook kijken wat er nu aan arrangementen in wikiwijs zelf staat. Dat zijn 57 resultaten.

Die 57 resultaten bestaan uit testdingen, wiskunde (Wageningse methode, ratio), dingen over arrangeren zelf, leerlijnen, dingen als demonstratie zodat er uiteindelijk (geschat!) zo'n 10 dingen 'gemaakt' in wikiwijs!?

Al dat klopt dan is wikiwijs in eerste instantie niet veel meer dan een pompstation van digitaal lesmateriaal. Dat was ook zo'n beetje het idee. Er komt steeds meer digitaal leermateriaal maar dat is moeilijk te vinden, dus moet je iets doen om dat vindbaar te maken. Dat is natuurlijk niet de eerste keer dat ik zo iets hoor. Via vakwijzer, davindi, samenzoeken, e.d. hebben we dat toch allemaal een keer eerder meegemaakt.

Maar vooruit! 't Is herfst. In WisFaq staan zo'n 30.000 beantwoorde vragen, hyperlinks, samenvattingen en nog zo wat. Daar zitten echt leuke, leerzame en nuttige dingen bij. Zie bijvoorbeeld WisFaq twittert... voor voorbeelden.

In wikiwijs kan je natuurlijk ook zoeken op WisFaq. Dat levert 32 resultaten op. Eén verwijzing naar de link naar WisFaq in klascement en dan nog 31 links die niet werken. Dat is wel een gemiste kans. Neem 's aan dat van die 30.000 vragen er minimaal een paar procent 'echt' de moeite waard zijn om op te nemen in wikiwijs. Wie gaat die 600 items of meer er inzetten en metadateren? Daar is bijna geen beginnen aan!

Dat gaat vast niet gebeuren. Wikiwijs verwijst nu (min of meer) naar de FAQ-vragen. Dat is op zich nog wel een soort van idee, misschien... Maar ja, 't werkt alleen niet...:-)

Vergelijkbare zoekopdrachten zijn 'wiswijzer' (3 links waarvan 2 dezelfde), 'lerarenopleiding wiskunde' (3 links) met een link naar wiskundeleraar.nl. Er staat:
Site van de lerarenopleiding wiskunde van de Hogeschool Rotterdam met veel informatie over de opleiding tot wiskunde leraar.
Laat de spatiepolitie het maar niet zien! Bovendien is de beschrijving niet goed. Ik heb er maar 's een reactie gegeven: "Geweldig leuk en vooral handige website waar verder niemand iets aan heeft!":-)

Verder zijn die wiskundearrangementen meestal niet veel meer dan 'voorbeeldjes' naar de 'echte' vindplaatsen. De Wageningse methode en Ratio bijvoorbeeld. Dat zijn op zich prima interplekken, maar die kent iedereen natuurlijk al.

Dat is dan meteen ook het grootste probleem. Wikiwijs voegt al met al (en tot nu toe) weinig toe aan inhoud. Als je een plek wilt zijn waar docenten iets kunnen vinden dan moet het wel volledig zijn. Dat is bij lange na niet het geval en dat gaat het ook niet worden, denk ik. Het zal dus in geen geval de eerste plaats worden om te gaan zoeken. Studenten riepen ook al: 'wat een onzin als ik iets zoek dan kijk in GOOGLE'. Dat is een goed plan.:-)

Tegen GOOGLE kan je toch niet op! Want wie gaat nu die 803.150 zoekresultaten 's bijwerken, updaten, aanpassen, verwijderen? Dat is wel nodig, want er staat allerlei onzin in, niet werkende links, dingen waar je moet inloggen en heel veel oude 'meuk':-(

't Is jammer. Met oprechte deelneming, over de doden niets dan goeds, maar ik geloof er niet in!