donderdag 11 februari 2010

Gesneden augurken

Eén van de spelregels in WisFaq is:
Beantwoorders maken niet jouw huiswerk. Ze zullen proberen je te helpen te begrijpen waar je mee bezig bent. Vragen die alleen bestaan uit één of meerdere opgaven worden zonder kennisgeving verwijderd!
Dat is nogal heldere taal, denk ik. Maar het blijkt toch maar steeds dat niet iedereen van die spelregel op de hoogte is.

De achterliggende gedachte van dit soort spelregels is natuurlijk om in ieder geval een inspanning te vragen van degene die de vraag stelt. Anders wordt het wel heel bizar allemaal.

Het 'bevestigen van de vraag', 'vragen om meer informatie' of gewoon met een wedervraag de vragensteller 'uit de tent te lokken' hebben allemaal de bedoeling om te voorkomen dat wij niet alleen maar actief zijn maar dat er minimaal sprake is van wederzijdse inspanning.

Dat werkt niet. Een aantal vragenstellers bevestigt hun vraag niet. Bij het vragen naar meer informatie hoor je nooit meer wat en bij een wedervraag laten veel vragenstellers het afweten. Zo erg was de nood dus niet.:-)

Dit is wel een mooi voorbeeld:
De advertentie in figuur 7.27 gaat over potten gesneden augurken. Afbeelding: Gesneden augurken, 720 ml, van 1,89 naar 1,49.
  1. Zit er meer of minder dan 3/4 liter in zo'n pot?
  2. Bereken de prijs van de augurken per liter. Je mag een verhoudingstabel gebruiken.
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo
Maar de vraag staat nog steeds te wachten om te worden bevestigd. Dat is niet erg, het eet geen brood, maar wel jammer van de gesneden augurken per liter, maar 'echt' nuttig is het zo allemaal niet.