donderdag 10 december 2009

Taal van de wiskunde

Woorden als 'wegstrepen' moet je natuurlijk niet gebruiken.
"Je kunt het ook anders aanpakken. Door te elimineren zoek je naar twee dezelfde elementen in de vergelijkingen. Deze kun je vervolgens tegen elkaar wegstrepen. Hiervoor moet je een van de vergelijkingen vermenigvuldigen of delen om een zelfde soort vergelijking te krijgen."
bron
Lees wat je schrijft alsof je 't voor 't eerst ziet.
"Elke rechthoekige driehoek, dat is een driehoek met een hoek van negentig graden (een loodrechte hoek), heeft dezelfde verhoudingen."
bron
Dat is wel een heel nieuw concept!:-)
"Ook de mediaan hoeft niet altijd de beste centrummaat te zijn. Als er heel veel lage getallen zijn en maar een paar erg hoge, zul je als mediaan waarschijnlijk een laag getal vinden. Om dit probleem op te lossen, kies je voor de modus. Dit is het getal dat het meeste voorkomt in het rijtje."
bron
Hm... welk probleem zouden ze bedoelen? En wordt dat probleem dan met de 'modus' opgelost? Eigenaardig!
"Kansberekening is simpelweg berekenen hoe groot de kans is dat een bepaald iets zou voorkomen of gebeuren. In de wiskunde komt het ontzetend vaak voor."
bron
Ik geloof dat dit wel klopt. Kansrekening komt in de wiskunde vaak voor inderdaad.:-)
Een kwadratische functie heeft altijd een grafiek. Deze gaat omhoog en naar beneden. Maar aan de functie zelf kun je niet zien hoe hard de grafiek daalt of stijgt. Dit doe je normaal met een grafiek. Door de afgeleide van de functie te berekenen kun je dit ook zien als je geen grafiek bij de hand hebt.
bron
Pff... Misschien dat er nog 's een keer iemand moet kijken naar deze krompraat:-(