dinsdag 3 december 2013

De wijzers van de klok

In het boek voor de 1e klas komen opgaven voor waarbij de leerlingen de hoek moeten berekenen tussen de wijzers van de klok op een bepaalde tijd.Bereken de hoek tussen de grote en kleine wijzer om 9 minuten over 1.

't Is een grappig probleem. De grote wijzer gaat natuurlijk sneller dan de kleine wijzer, maar om 13:09 is de kleine wijzer ook een stukje gedraaid.

In WisFaq heb ik op graden van de klok er al een vraag over beantwoord. Sommige mensen vragen zich misschien wel af wat daar nu precies het nut van is. Dat mag...:-)

Wat is het nut om de hoeken te berekenen van de wijzers van de klok?

Ik denk dat de praktische toepasbaarheid van deze vaardigheid niet erg groot is. Het draagt waarschijnlijk niet op de korte termijn bij aan versterking van de economie....:-)

Maar in vakdidactische zin lijkt het me wel een nuttige activiteit. Ik gebruik het 'wijzershoekenprobleem' misschien nog wel een keer in HAVO 4 wiskunde B. Het is (denk ik) voor de eerste klas een leuke manier om naar hoeken te kijken en naar periodieke verschijnselen.

Daarnaast vind ik het mooi voorbeeld van een 'schier onoplosbaar probleem' dat met eenvoudige wiskundige middelen goed op te lossen is. Dat is toch ook wat waard... wat?:-)

6 opmerkingen:

 1. ik geef de leerlingen (2de jaars MBO) de opdracht om een klok zelf te programmeren in canvas/JavaScript (http://www.jellesjollema.nl/school/javascript/2dejaar/analogeKlok/analogeKlok.html)
  Hier, en ook in andere veelgebruikte programmeer en scripttalen, wordt voor rotatie de radiaal gebruikt. Ik heb inmiddels ervaren dat studenten het principe het beste oppakken door uit te gaan van "één draaiing" en deze vervolgens te vermenigvuldigen met 360 voor graden of met 2*PI voor radialen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook nog een leuk uitdaging om een procedure te verzinnen die bij een gegeven tijd de hoek berekent en andersom...:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe bereken je de graden van een klok om 10:08 ik snap het helemaal alles wat u uitlegd behalve hoe je 10:08 moet berekenen???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op De wijzers van de klok staat een antwoord op je vraag.

  Vragen over wiskunde? Dan ga je natuurlijk naar http://www.wisfaq.nl - de digitale vraagbaak voor wiskunde.../

  BeantwoordenVerwijderen