donderdag 5 mei 2011

Een moeilijk maar onvermijdelijk besluit

There's no choice here to make, there's no easier decision than to stand up, stand straight and to give it a try and there's no time for hesitation as the stations of our lives are passing by.
Peter Hammill

Ik heb besloten de lerarenopleiding op 1 september 2011 te verlaten. Ik heb 10 jaar op de Hogeschool Rotterdam gewerkt. Eén jaar als ELO-beheerder en negen jaar als docent wiskunde. Ik heb hard gewerkt, denk ik. Ik vond dat ik toch wel de leukste baan van Nederland had. Wat wil je nog meer?

Veel van de dingen die ik deed waren 'mede mogelijk gemaakt' dankzij de inzet van eigen tijd en eigen middelen. Dat zoeken naar en experimenteren met ‘andere manieren’ van leren en ‘andere manieren’ van werken vond ik wel interessant en boeiend. We leven tenslotte in 2011, dus als docent moet je mee met de tijd... denk ik.


Aan de andere kant kan je natuurlijk niet alleen maar investeren, steeds maar weer nieuwe dingen bedenken en proberen een 'beetje bij te blijven' zonder dat er iets tegenover staat. Je moet daarbij niet zozeer denken in termen van tijd of geld maar vooral ook aan belangstelling, enthousiasme en een soort gevoel dat je dat allemaal niet voor niets doet. Het is niet erg om voor de troepen uit te lopen, behalve als de troepen de andere kant op lopen, zal ik maar zeggen…:-)

Daarnaast is er op de lerarenopleiding altijd een hoop gedoe over randvoorwaarden, inschrijvingen, generieke onzinmaatregelen, niet werkende ICT-middelen, kwesties over taaktoedeling, gebrek aan visie, allerlei onnodige administratieve onduidelijkheden, creatief boekhouden, gezeur over bijzaken en nog veel meer…

Het ziet er niet naar uit dat ‘deze toestand’ in de nabije toekomst gaat verbeteren, mogelijk wordt het erger.:-( Daar heb ik geen zin in. Ik moet nog 14 jaar, dus dat moet beter kunnen.:-)


Ik heb besloten de lerarenopleiding met ingang van 1 september 2011 te verlaten. Ik heb er over nagedacht, ‘t was een moeilijk, maar onvermijdelijk besluit met gemengde gevoelens. Maar voor mij is dit echt veel beter zo. Dat is pas een veelbeterplan!