Pagina's

woensdag 30 juni 2010

Vakantie?

Nou... nog niet helemaal... maar 't gaat de goede kant op...:-)

dinsdag 29 juni 2010

Kijk dat is nu ook toevallig!

"Ik denk niet dat ik iets heel vreemds zeg als ik beweer dat scholen in Nederland en Vlaanderen er moeite mee zouden hebben om een aantal van hun medewerkers drie dagen te moeten missen omdat ze ergens buiten de deur gaan werken aan hun professionele ontwikkeling. Docententrainingen worden bij ons doorgaans weggestopt op namiddagen waar de ze fijn mogen wedijveren met rapportvergaderingen, stapels nakijkwerk en kinderdagverblijven die vroeg sluiten."
bron

maandag 28 juni 2010

Oranje

Het was hard vechten vanmiddag. Niet het voetbal hoor, maar mijn poging om wakker te blijven.:-)


't Is jammer dat het na vrijdag a.s. definitief is afgelopen voor Nederland. Aan de andere kant moet er natuurlijk ook gewerkt worden. We kunnen niet aan de gang blijven.

Ik bedacht me dat ik vroeger ook in 't oranje gevoetbald heb, tenue-gewijs zullen we maar zeggen. Bij DESTO in Utrecht. Dat bestaan nog steeds, DESTO is een afkorting voor DOOR EDEL SPEL TOT ONTWIKKELING. Als ik me goed herinner ging het om een christelijke voetbalvereniging. Ik heb me overigens daarna als voetballer niet echt verder ontwikkeld. Waarschijnlijk was ik bij het TONEEL meer op m'n plaats geweest. Als 'acteur' kan je dan voetbalgewijs misschien nog wel 's een penalty 'versieren'.:-)

De vereniging heeft wel een bijzondere opvatting over LIVE voetbal kijken:


Nou ja. 't Blijft een geinig spelletje. Zouden er ook voetbalclubs bestaan voor jonguitgevallen bejaarden zoals ik?

PTD in Osiris?

Uit de Nieuwsbrief CMR, nummer 4 (april – juni 2010):
"De PTD is inmiddels in Osiris geïmplementeerd, dus de softwareperikelen behoren hiermee tot het verleden."
Ik weet niet waarom maar op de een of andere manier stelt me dit niet gerust. 't Is maar goed dat het vakantie is, anders zou je nog bijna zorgen gaan maken...:-)

zaterdag 26 juni 2010

Natschool de deur uitgezet?

Ik gebruik op verschillende manieren UserOverview voor het online afnemen van cursusevaluaties of vragenlijstjes. Dat werkt thuis prima. Maar wat blijkt? Op de hogeschool werkt dat niet. Je krijgt een foutmelding en verder gebeurt er niets.

Dat is dan wel behoorlijk irritant, zullen we maar zeggen. Ik weet ook niet precies waar het aan ligt. Komt het doordat we op de hogeschool een gepimpte c.q. verouderde versie van Internet Explorer gebruiken, de instellingen van de browser of het het feit dat de scripts van UserOverview niet ' volledig compatable' zijn met oudere browserversies? Of dat er gewoon 'echte' fouten in die scriptjes zitten? Wie het weet mag het zeggen. Moet ik nu 'ergens' deze fout gaan melden? Veel meer kan je niet doen. Maar handig is het allemaal niet en uiteindelijk moet ik dat dus zelf oplossen. Dus UserOverview gaat er uit...

In zo'n geval krijg ik dus meteen de neiging om dan zelf maar die functionaliteit in wiskundeleraar.nl op te nemen. Zo moeilijk kan dat niet zijn en dan heb je de zaak tenminste in eigen beheer en dan kan je zorgen dat het werkt. Als je zelf iets maakt dan kan je dat ook veel beter inzetten waar dat nuttig is. Bovendien krijg je dan ook nog wat afwisseling in de opdrachten zullen we maar zeggen. Gaandeweg ontstaan er soms ook nieuwe ideeën en onverwachte 'sidekicks'.:-)

Een vergelijkbaar fenomeen had ik al geconstateerd bij het gebruik van NING. Vanaf 20 juli (of zoiets) gaat er een nieuw beleid van kracht om gebruikers van NING te bewegen te betalen voor de voorzieningen. Dat is niet zo gek gedacht. Als mensen zo enthousiast zijn over je product waarom zou je daar dan niet gewoon geld voor vragen? Ook als 95% van de gebruikers afhaakt verdien je er misschien iets aan.

Ik gebruik NING met name voor het beantwoorden van vragen, maar zoiets kan je natuurlijk ook prima regelen via de website. In eigen beheer en met alle toeters en bellen die zelf wilt. Dus NING gaat er uit...

Deze week las ik bij één van de opdrachten van 'Internet en wiskundeonderwijs' bij een student het volgende:
De opleiding is redelijk de juiste weg ingeslagen denk ik wat ICT betreft. Vooral nu we via wiskundeleraar van alles in kunnen leveren vind ik een grote vooruitgang. Voorheen moest er van alles via natschool gebeuren. Ook toen ik hiervoor een andere opleiding deed moesten we gebruik maken van natschool. Ik heb mij er altijd over verbaasd hoe slecht het programma werkte. Daarnaast heb ik geloof ik 5 jaar lang aan moeten horen dat het programma in de opstartfase zat en dat het allemaal beter zou worden. Nu is gelukkig voor ons wiskundigen natschool de deur uit gezet en hebben we wiskundeleraar."
Dat is toch (op z'n zachts gezegd) wel opmerkelijk. Ik noem dat 'onbedoelde neveneffecten'. Dat soort 'feedback' zouden sommige mensen toch 'ergens' aan het denken moeten zetten, vind ik. Dit moet toch niet kunnen? Hoe is dit mogelijk? Wat gaat hier mis? Wat kan je daarvan leren?

Ik experimenteer met allerlei vormen van het inzetten van ICT in mijn onderwijs. Als docent moet je dan niet denken in 'aanbod' maar in 'vraag'. Wat wil ik? Is er dat? Werkt dat? Zo nee? Dan moet ik zorgen dat ik het toch krijg en als het niet anders kan dan maak ik het zelf wel. Daar kan je dan veel van leren. Dus...

Zie ook Blogs?, Vraag van de week of Web 2.0

vrijdag 25 juni 2010

Weekverslag week 25

Dit was de laatste lesweek en voor mij dan ook maar meteen de laatste werkweek. Maandag definitief een einde gemaakt aan het 'lineair programmeren van de minor', de laatste les 'Wiskunde en leergebieden' en donderdag de laatste les 'Internet en wiskundeonderwijs'. Allemaal weer interessant en boeiend... denk ik... ik ben er klaar mee. Er komen nog steeds opdrachten binnen en 't een en 't ander zal nog wel een staartje hebben na de vakantie maar dat is niet erg.

Voorlopige conclusie? 't Is mooi geweest. Ik heb 't gehad. Nu maar weer 's bijtanken... uitrusten en nog zo wat... ik ben voorlopig uitgepraat!

Dit is was dan meteen het laatste lesverslag. Volgend jaar ga ik er misschien mee verder. Vraag me niet waarom! Ik heb geen idee! Ik heb überhaupt geen ideeën meer, dus... eh.. dus... wat zeg ik? Zie je wel!

Thank you so much for playing my game

Die Mario van Galaxy2 moest vanavond nog even prinses Peach redden:



Thank you too! It's been great fun! Laat nu de vakantie maar beginnen!

donderdag 24 juni 2010

Wie kaatst moet de bal verwachten

Het bericht Hogescholen zwak op het web is ook nog wel interessant:
Het HBO ziet zichzelf als eigentijds. De informatie van de hogescholen op hun websites is echter alles behalve bij de tijd, interactief, of simpelweg goed vindbaar.
bron
Nee dat moet echt anders en wat denk je? Er staat vast weer van alles te springen om het te gaan regelen! Ik weet het niet... zo moeilijk kan het toch niet zijn!? Maar alleen maar vaststellen helpt natuurlijk ook niet. Er zal dan toch iemand iets moeten gaan doen. Maar of dat helpt? Meestal blijft toch alles zoals het was. Dat is niet erg. Na je vijftigste ben je al lang blij dat de dingen een beetje blijven zoals ze zijn.:-))

Understatement

Ik schreef al iets over de hogere (k)leuterschool en vandaag stond er zelf iets over in het AD. Een reactie van het college van bestuur kon natuurlijk niet uitblijven:
"Kritische geluiden waren er soms ook van de zijde van de studenten en die gingen dan vooral over wat we de kleine kwaliteit noemen. Daarbij gaat het om vragen als: heb ik mijn rooster op tijd, staan mijn cijfers wel goed in Osiris of krijg ik mijn tentamenresultaten wel op tijd terug. De studenten benadrukten dat op dergelijke punten hier en daar nog wel verbetering mogelijk is."
bron
Dat laatste zinnetje is, volgens mij, een mooi voorbeeld van een understatement. Alles gaat goed. Er is slechts een beetje een probleempje met de kleine kwaliteit. Het klein-duimpje-probleem.:-)

De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een hele verzameling malotige maatregelen:

- Het ROM-model
- Functiewaardering
- Collegameters
- Osiris
- Inschrijvingen
- Inleveren van studieresultaten
- Gezeur over keuzevakken
- 50-minutenrooster
- Afschaffen differentiaties/invoeren minoren
- Alles in N@tschool
- ...

Allemaal flauwekulmaatregelen en allemaal met een averechts effect. Als je studenten vraagt wat er mis is met de hogeschool dan krijg je meestal zoiets als: 'de docenten en de lessen zijn prima, maar de organisatie is twijfelachtig', dus ik bedoel maar...

Je kunt natuurlijk wel zeggen:
Wij weten dat veruit de meeste van onze docenten ook serieus met deze zaken omgaan en dat geven de studenten ook wel aan. We moeten er echter voor waken dat de studenttevredenheid in gevallen waar dit niet gebeurt negatief beïnvloed wordt en dat Hogeschool Rotterdam daardoor niet de waardering krijgt die zij verdient.
Volgens mij is de waardering die de hogeschool verdient voornamelijk de verdienste van de docenten. Krijgen die docenten dan wel de waardering die ze verdienen? Als je gaat dreigen met straf? Ik weet 't niet. Je zal er maar werken... pff...

woensdag 23 juni 2010

Wiskunde & leergebieden

In blok 4 zijn we o.a. bezig met Wiskunde en leergebieden. Het is een cursus over leergebieden, wiskunde en nog zo wat. De opdrachten staan in een soort digitale leerroute op wiskundeleraar.nl. De opdrachten worden ingeleverd via NING. In voorgaande jaren liet ik studenten na afloop overzichten maken van de alle antwoorden in PbWiki. Dat was, zeg maar, een soort eindopdracht. Dit jaar heb ik dat laatste maar niet gedaan want het was een hoop gepruts en leverde eigenlijk te weinig op voor alle moeite.

De meeste opdrachten zijn (volgens mij) wel aardig en nuttig. Er zitten ook wel een aantal saaie opdrachten bij. De werkcollege's in de deeltijd zijn meestal erg leuk en worden zeer gewaardeerd, maar in de voltijd loopt 't niet echt lekker. Twee problemen:
  • Hoe kan je meer doen met de ingeleverde opdrachten?
  • Hoe maak je de werkcolleges in de voltijd wat levendiger?
  • Hoe krijg je studenten zover dat ze op tijd de opdrachten inleveren?
Ik denk dat ik daar wel een oplossing voor gevonden heb. Daarover later meer.

Er zijn ook studenten die de cursus digitaal doen, dus zonder werkcolleges. Voor deze studenten en studenten die een werkcollege missen zou je dan (eigenlijk) vervangende opdrachten moeten verzinnen. Dat ga ik ook wel doen, denk ik. Ik heb er wel een paar, maar 't is een beetje een rommeltje. Ik geloof dat de digitale variant verder wel aardig gaat. Het is natuurlijk niet zo leuk, maar soms schijnt dat niet anders te kunnen, maar ik lees toch allerlei aardige dingen...:-)

Nou we zullen wel zien. De online cursusevaluatie heb ik geheel naar eigen inzicht samengesteld. Dit kwam in plaats van die saaie standaardevaluatie waar eigenlijk niemand iets mee kan. Deze evaluatie heeft nu al van alles opgeleverd. Eigenlijk is dat ook een soort co-creatie. Dankzij de studenten (die al dat geëxperimenteer van mij maar moeten dulden) wordt de cursus toch steeds beter. Het gaat langzaam maar gestaag!

Op de een of andere manier vind ik deze cursus altijd weer spannend. Zou het wel goed gaan? Ik ben benieuwd...:-)

dinsdag 22 juni 2010

Sociale media kans voor HBO

Web Two Point Ohhhh
"Je moet het ook gewoon gaan doen, gaan proberen. Zorg dat je de kennis en ervaring in huis haalt."
bron

De leraar centraal bij onderwijsinnovatie

"Centraal geleid onderwijsbeleid ontstaat wanneer onderwijsbeleid en -innovaties door voorschriften opgelegd worden aan individuele docenten. Zo beslist niet de leraar als professional, maar het centrale beleidsorgaan over innovaties. Verder blijkt dat dit beleid niet zozeer de inhoud van het onderwijs treft, maar de manier waarop deze inhouden aan lerende jongeren wordt overgedragen. Terwijl juist dat de kern is van de professionaliteit van de docent."
bron

Zie ook De boekentip van 2008.

maandag 21 juni 2010

Nog meer geleuter

Het kan vandaag werkelijk niet op. Wat dacht je hiervan:
"Het is immers van belang dat de concrete en gezamenlijke opbrengst van de discussies binnen de instellingen hun neerslag krijgen in een gezamenlijke opstelling van sociale partners op nationaal niveau."
bron
Opstellen in rijen van drie zou ik zeggen. Ik kan me natuurlijk vergissen maar ik heb 't gevoel dat 'professionele ruimte in het hbo' nu echt werkelijk helemaal nergens over gaat. Ik schreef er al eerder over, maar veel heeft dat niet geholpen...:-))

Maar verder is het hier fantastich. Als er geld bij moet dan kan je toch niet meer spreken over 'werk'. Dat moet dan wel een soort liefhebberij zijn. Maar dat is geweldig toch? Altijd al van je werk je hobby willen maken? Kom naar de hogeschool...:-)

Gepast wantrouwen

Je zou het een tegenvaller kunnen noemen:
"Aanvankelijk werd er vanuit gegaan hij op die manier een kwart miljoen euro had verduisterd. Nu blijkt het om wel 800 duizend euro te gaan."
bron
Zo'n bericht zal wel weer niet voldoende reden zijn om dit soort lieden met het nodige wantrouwen te bekijken. Maar dat is dan weer geen reden om de schurken extra in de gaten te houden:-)

Hogere (k)leuterschool

Zouden die lieden nu echt niet iets nuttigs kunnen gaan doen?

"Van Drielen vindt het een groot probleem. ‘De Hogeschool Rotterdam doet het best goed maar op dit soort dingen doen we het niet zo goed. Daarom hebben we aan de instituten gevraagd om drie praktische zaken te kiezen die onderdeel gaan uitmaken van de docentenbeoordeling. Scoort een docent daarop niet goed, dan krijgt hij een negatieve beoordeling.’"
bron

Er zijn naar mijn idee toch wel wat belangrijkere problemen die kunnen worden aangepakt. Maar ik snap het wel. Het is natuurlijk het 'voorzetje' dat digitaal toetsen echt heel erg belangrijk is. Wat op zich natuurlijk weer onzin is, maar ja, op de hogere (k)leuterschool kan dat allemaal... Het gaat nergens over, maar als verder niemand er iets van zegt dan zal het wel deugen...

ICT-bewustzijn als succesfactor?

"In een publicatie van mij (die ik samen met enkele voormalige collega’s geschreven heb en nota bene door Van ’t Riet aangehaald wordt) heb ik ook het begrip noodzaak als belangrijke succesfactor benoemd. Mensen kunnen nog zoveel ICT om zich heen zien (i.e. zich daarvan bewust zijn), maar als ze geen noodzaak (of meerwaarde) ervaren om het te gebruiken, dan wordt het ook niet gebruikt."
bron

Je kunt ook op het plaatje klikken. Dan kan je de bron bekijken. Handig he? Dat kan toch allemaal maar. Allemaal ICT en allemaal nuttig en handig.


Dus ik bedoel maar...:-)

zondag 20 juni 2010

Onderwijsvernieuwing

"De meeste ideeën over onderwijs zijn niet nieuw, maar niet iedereen kent de oude ideeën."
Euclides

Politici

"Er zijn twee soorten politici: zij die in hun leugens geloven en zij die niet in hun leugens geloven."
Cees Buddingh

Mensen

"Nehmen Sie die Menschen wie sie sind, andere gibt's nicht."
Konrad Adenauer

Bedriegers bedrogen

"De bedriegers tonen zich het verontwaardigst als ze ook eens om de tuin geleid worden."
Cees Buddingh

ICT-bewustzijn

Zou er nu echt nog iemand op de lerarenopleiding rondlopen die nog niet overtuigd is van het belang van de inzet van ICT in ons onderwijs? Dat denk ik toch niet. Maar je weet het maar nooit. In dat geval: wat dacht je van deze uitspraak? Een studente schrijft:
"Een deeltijdopleiding volgen en werken combineren zonder ICT is niet mogelijk."
R.
Dat is dan toch wel een krachtig signaal. Je moet wel heel erg 'vasthoudend' zijn als je nu nog niet door hebt dat de inzet van ICT onmisbaar is voor de opleiding. Memo gemist, zullen we maar zeggen? Daar helpt een studiedag dan ook niet meer, denk ik...:-)

Zie ook Bewusteloosheid.

vrijdag 18 juni 2010

Weekverslag week 24

Maandagmiddag was het vooral Nederland-Denemarken geblazen. De presentatie van 'wiskunde en leergebieden' was leuk. Niet Newtoniaanse vloeistoffen. Dat is andere koek, zullen we maar zeggen. Voor de rest dan volgende week nog wat presentaties en de rest dan maar een vervangende opdracht.

Het ziet er naar uit dat het volgende week donderdagavond niet erg druk gaat worden. Bij 'statistiek 1-3' was de aandacht voor de opdrachten van volgende week niet zo gek dus. Ik moet aan dat laatste stuk nog wel iets toevoegen over 'samenhang'. Dat is voor het onderzoek handig. Correlatie is ook leuk maar vaak minder toepasbaar.

De presentaties bij 'internet en wiskundeonderwijs' kosten wel erg veel tijd. Leuk is het wel. Van 'het wilde denken' tot 'ICT-monitor' zullen we maar zeggen. Achteraf gezien is de combinatie 'presentaties' en 'jaar 2 en 3 samen' niet zo handig. Dat laatste is sowieso niet zo handig. Volgend jaar is er dus geen cursus (in de deeltijd) en het jaar daarop is de cursus alweer verouderd. Alhoewel, misschien valt het mee.:-)

Volgende week nog even de laatste lootjes. Vaarwel! Gewoon genieten van de vakantie. Daarna zien we wel weer...

Toekomst?

"Dit is de toekomst van ICT in het onderwijs: gezamenlijk werken aan goede (digitale) educatieve inhoud, altijd bereikbaar, altijd aanpasbaar, altijd in beweging. Maar de mensen die dit kunnen, moeten goed geselecteerd en liefst ook goed beloond worden."
bron

woensdag 16 juni 2010

Fictie of werkelijkheid?

"In een van de onderzoeken zijn enkele docenten uit het hbo en wo geïnterviewd over de wijze waarop zij digitale leermiddelen maken dan wel inzetten in hun onderwijspraktijk. Op basis van deze interviews zijn persona’s samengesteld. Een persona is een fictief persoon die een groep gebruikers van Wikiwijs vertegenwoordigt. Met die persona’s in gedachten wordt de Wikiwijs-website ontworpen."
bron

Docenten mogen niet zeuren

If you pay peanuts, you get monkeys

Docenten mogen niet zeuren, maar doen het toch. Zo zijn docenten. Dat ze niet mogen zeuren wil niet zeggen dat ze geen gelijk hebben:
Vakkennis?? LOL --- ze zetten onbevoegden voor de klas want mensen met echte vakkennis zijn te duur. Ik heb maar 1 ding te zeggen tot degenen die nu op de P.A. zitten: Maak dat je wegkomt, er is geen carriere voor je in het Onderwijs, het is een hondenbaan die voor geen meter betaalt en waar iedereen altijd docenten overal de schuld van geeft, alhoewel het probleem zuiver en alleen ligt bij het feit dat het Onderwijs wordt gerund door mensen die nog nooit voor de klas hebben gestaan.
Leraar, boei of ga ten onder
Is dat nu gezeur? Of is het gewoon waar? En is dat dan (iets) nieuws? Wat moet je er mee? Waarom hebben we dat laten gebeuren? Wat gaan we er aan doen?

Of is het inderdaad verreweg het verstandigst om als docent zo snel mogelijk deze in alle opzichten 'failliete bedrijsfstak' te verlaten? Of geldt hier: niet zeuren (nou een beetje dan) maar doe er (ook) iets aan!

dinsdag 15 juni 2010

Zelfkennis

"Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character."
Oscar Levant

Bewusteloosheid

“You’ll never plow a field by turning it over in your mind.”

In de aankondiging van de studiedag ICT zag ik 'ICT-bewustzijn' staan. Dat is nog niet zo'n gek idee! Ik had er nog niet zo bij stil gestaan maar moet je nu concluderen dat de lerarenopleiding zich al geruime tijd in een staat van ICT-bewusteloosheid bevindt? Af en toe roept er nog wel 's iemand iets over 'alles in n@tschool' maar of dat nu echt gaat werken valt nog te bezien.

Ik heb wat 'internet research' gedaan en ik heb ik wel een interessant lijstje gevonden t.a.v. ICT-bewustzijn:

"Voor nu is het onderwijs er al erg bij gebaat als docenten en ander onderwijspersoneel beschikken over een ICT-bewustzijn, dat tot uitdrukking komt in gedragingen zoals:
  • Laat zich over nieuwe ICT informeren door collega’s, leerlingen of studenten.
  • Doet regelmatig aan internet research.
  • Leest rubrieken over digitale ontwikkelingen in vak-, dag- en weekbladen.
  • Verkent ongebruikte functionaliteit van gebruikte softwarepakketten.
  • Functioneert met vakcollega’s in een netwerk waarbinnen informatie over ICT-gebruik in het onderwijs wordt uitgewisseld.
  • Bezoekt regelmatig conferenties over e-learning.
  • Maakt voor het werk gebruik van de beschikbare informatiesystemen.
  • Doet in eigen onderwijs van tijd tot tijd een experiment met nieuwe ICT.
  • Gebruikt digitale content in het eigen onderwijs.
  • Stelt eigen digitale content ter beschikking aan studenten en collega’s via digitale databanken.
  • Stelt zich op de hoogte van de nieuwste trends in de ICT voor het onderwijs.
  • Zoekt betrokkenheid bij vernieuwingsprojecten.
  • Levert af en toe een bijdrage aan de Wikipedia.
  • Onderhoudt een eigen website.
  • Maakt gebruik van RSS feeds om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied.
De lijst is niet uitputtend maar indicatief en kan gebruikt worden om het begrip ICTbewustzijn van docenten te operationaliseren."
bron

Indicatoren voor bewusteloosheid, zullen we maar zeggen:-) Maar 't is wel jammer weer. Het is op zich niet erg een beetje achter te lopen maar om daar dan weer een studiedag aan te moeten wijden. Alweer een studiedag waar ik niets te zoeken heb. Alhoewel? Nee, ik zeg maar niks...:-(

Zie ook dit filmpje en ICT-bewustzijn voor managers en bestuurders.

Verbindingen

Met de kabinetsformatie en het voetbal ligt er natuurlijk veel ruimte voor creatieve geesten:
  • Verhagen legt bal bij VVD en PVV
Qua nieuws niet echt verrassend, maar wel een leuke kop.

maandag 14 juni 2010

Afvinklijstje

Eén van de betere ideeën van de afgelopen weken is om een afvinklijstje te maken voor opdrachten in wiskundeleraar.nl. Ik had ooit zoiets gemaakt voor het vakproject, maar nu kan zoiets voor elke leerroute. Nu was ik alleen nog even vergeten dat het wel handig is om per student een overzichtje te krijgen van de opdrachten.

Dat laatste viel nog niet eens mee, maar dat is wel gelukt. Ik ben op dit moment het afvinklijstje aan het testen bij 'wiskunde en leergebieden'. Tot nu toe ben lijstjegewijs er erg mee in mijn nopjes. Voorheen deed ik dat met een Excelblad. Dat is, met de kennis van nu, wel dramatisch inëfficiënt en knullig.:-)

Gaandeweg heb ik bedacht dat het eigenlijk ook mogelijk moet zijn om de opdrachten zelf via wiskundeleraar in te leveren. Daarmee zou het gebruik van NING definitief tot het verleden behoren. Dat is jammer, maar men kan niet alles hebben.

Wat wel jammer is dat mijn collega's nooit zover gekomen zijn om zelf een leerroute in wiskundeleraar.nl te maken. Daarmee blijft waarschijnlijk ook het nieuwe afvinklijstje iets wat ik gebruik en verder niemand. Dat is wel weer een gemiste kans... maar ja... Ik geloof dat de website meer een 'gedoogzone' is dan een breedgedragen initiatief om ons onderwijs te ondersteunen.

Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk. Niets blijft wat het is en niets wordt zoals het was... maar wat het wordt weet niemand...

zondag 13 juni 2010

Bowser Jr's Fearsome Fleet

Ik geloof dat ik nu weet hoe 't moet... maar dat is nog iets anders dan het doen. Het is net het 'echte leven' zullen we maar zeggen.

Hoe vaak hoor/lees je niet dingen als 'onderwijs zou dit of dat' moeten doen, docenten zouden 'zus en zo', e.d. Maar wat komt er van terecht? Uiteindelijk? Nee, jongens en meisjes er is een grote discrepantie tussen 'woord' en 'daad'. Let op mijn woorden: niet leuteren maar doen!

Ik moet toch 's aan mijn psychiater vragen of je in 'geestelijk opzicht' een probleem hebt als je liever 'Mario Galaxy 2' speelt dan bijvoorbeeld een paar leuke wiskundige problemen oplost. Als je Twitter-gewijs het Woudlopers Handboek interessanter vindt dan Wikiwijs.

Maar het meest fascinerende (en ergerlijke) is nog wel dat ik bijvoorbeeld vanmiddag veel beter speelde dan aan het begin van vanavond en dan ben ik nog wel een avondmens. Waar moet dat heen?

zaterdag 12 juni 2010

C/2009 R1

Kijken naar een komeet past wel bij Mario Galaxy 2 vind ik:

"Wie de kosmische ijsbal wil zien, moet de komende weken vlak voor zonsopgang naar de sterrenhemel turen, of begin juli vlak na zonsondergang."
bron

Dat is in ieder geval een stuk interessanter dan dit gedoe:-)

vrijdag 11 juni 2010

Internet en wiskundeonderwijs

Dat kan toch allemaal maar. Bij een cursus als 'Internet en wiskundeonderwijs' kunnen studenten eventueel kiezen voor de digitale leerroute. Dat is eigenijk niet de bedoeling maar soms kan het eigenlijk niet anders. Ik heb daar niet zo'n moeite mee. Eén van de doelen van 'ICT in het onderwijs' was immers om plaats- en tijdsonafhankelijk leren en individuele leerroutes mogelijk te maken.

Op dit moment zijn er 37 deelnemers. Als die allemaal naar de werkcolleges zouden komen dan zou dat toch wat aan de ruime kant zijn. In de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. Het gaat allemaal net.

Maar 't klopt niet natuurlijk. Dit is niet één groep maar 't zijn er twee! Voor de docent is dat (ondanks alle handigheid) dubbel werk. Zou het dan raar zijn om te vinden dat je daar dan ook gewoon een dubbel aantal dagdelen in je PTD voor zou moeten krijgen? Ik vind dat niet zo raar...

Maar wat denk je? Zou dat ooit gebeuren denk je?:-)

Weekverslag week 23

Maandag zijn we met de minor begonnen om 11 uur, maar voordat we goed en wel wilde beginnen was er eerst een kwestie van de Weten Zij Veel!?. Ik weet niet hoe we daar nu terecht gekomen zijn en ik weet nog niet hoe 't verder afgelopen is, maar van les is niets terecht gekomen. Nu kunnen we ons dat wel permiteren. Volgende week gewoon twee keer zo hard werken.

Later op de dag nog 'Leergebieden' gedaan. Ik vond de les (met als hoogtepunt de 'wetenschapsquiz van 1994') toch wel een beetje leuk!:-)

Donderdagavond hebben we nog 's gekeken naar 'spreidingsmaten' en 'mediaan en de kwartielen'. We kunnen toch wel definitief stellen dat het gedoe omtrent 'vrijstellingen, keuzevakken en minoren' een onuitwisbare indruk zullen achter laten op onze studenten. 't Is niet helemaal het soort dingen dat je moet willen, denk ik. 't Is treurig!

Bij 'Internet en wiskundeonderwijs' hebben we een stuk of 5 artikelen besproken. Dat was weer leerzaam. Multitasken, digitaal toetsen, kennis, ICT en wat moet je er allemaal mee? Interessant.

Duidelijk is wel dat blok 4 eigenlijk voorbij is voordat je 't weet. Dat wisten we natuurlijk al, maar 't is nog niet helemaal geland in mijn systeem. Ik wil nog zo veel, maar ik ben bang dat het er niet meer komt. Dat is niet erg. De opdrachten (op zich) zijn al genoeg. Ik moet nog wel even een ONLINE cursusevalutatie klaar zetten. Dat is misschien toch wel nuttig...

Gisteren heb ik nog even overwogen of ik op het aanbod mijn aanstelling te verhogen met 0,2 zou accepteren of niet. 't Is 'nee' geworden. Ik heb een halve baan en dat is mooi zat. Zeker als je bedenkt dat het een hoop werk is! Jammer, maar helaas, zullen we maar zeggen...

Zielig doen

"Zijn we eindeljk van die halfzachte semi-infantiele lulhannes af gaan ze een beetje zielig zitten doen."
GP

donderdag 10 juni 2010

Het leven gaat door

Nou dat was weer leuk allemaal. De media volgen hijgerig de nek-aan-nekrace van de VVD en de PvdA. Maar het leven gaat door, dus nog even een presentatie gemaakt over de Wikiwijsopdracht en een werkblad voor statistiek 1-3. Niet vergeten om morgen nog even iets te maken voor de mediaan en de kwartielen.

Als we die onzin rondom de verkiezingen gehad hebben krijgen we gelukkig weer voetbal. Folklore is leuk maar nu moeten we weer serieus aan het werk. Dat wil zeggen bier drinken en voetbal kijken. Ik bedoel maar... waar doen we 't anders allemaal voor?:-)

Dat wordt vast niks

Als je zo 's kijkt naar de hogeschoolmaatregelen van de afgelopen jaren zou je toch bijna gaan afvragen of 't nog ooit iets kan worden met die hogeschool en die lerarenopleiding:

- Het ROM-model
- Functiewaardering
- Collegameters
- Regels omtrent inschrijvingen
- Inleveren van studieresultaten
- 50-minutenrooster
- Afschaffen differentiaties/invoeren minoren
- Alles in N@tschool
- Veranderen van de lesdagen
- ...

Maar gelukkig is er ook nog zoiets als een evaluatiegesprek. In het kader van geinspireerd en vernieuwend onderwijs ligt de nadruk vooral op de kleine kwaliteit:

- Het tijdig aanleveren van tentamens
- Het tijdig aanleveren van tentamencijfers
- ...

Kijk dat zijn nog 's inhoudelijke problemen! Daarnaast praten over de werkzaamheden van het cursusjaar 2010-2011 en de opzet van een bekwaamheidsdossier. Ik ben benieuwd.:-)

woensdag 9 juni 2010

Verkiezingen

"De verkiezingen verlopen voor zover bekend zonder grote problemen. Enkele gemeenten hadden last van volle stembussen."
NRC

Verkiezingen

"Het in nu echt te vroeg om te speculeren!"
Mariëtte Hamer

CDA

Het CDA heeft wel een soort van historisch dieptepunt bereikt met die 21 zetels.



Maar vergis je niet het CDA gaat altijd al op en neer...:-)

SP

Als ik in 2003 een voorspelling had moeten doen voor het aantal zetels van de SP dan zou ik gegokt hebben op 20.



Maar het zijn er nu 16 en dan vergeten wie die 25 van de vorige keer maar even. Dat was een meetfout...:-)

VVD

De VVD zal wel staan te juichen met hun 31 zetels.



Maar feitelijk scoort de VVD onder de trend!

PvdA

Het lijkt misschien nog wel iets dat de PvdA bij de Tweede Kamer verkiezingen 31 zetels haalt maar 't is gewoon het vervolg van de definitieve ondergang:



't Gaat tenslotte om de trend!:-)

dinsdag 8 juni 2010

Vraag van de week

Zou de lerarenopleiding van de hogeschool rotterdam deze vraag ooit gaan beantwoorden:

"Onderwijsorganisaties die verschillende jaren ervaring hebben opgedaan met ELO's staan op een gegeven moment voor de keuze: een andere ELO, of laten we het zo?"
bron

Volgens mij is er dit jaar een soort van poging ondernomen alle websites onder te brengen in N@tschool. Ik hoor er niets meer over, dus ik neem aan dat het gelukt is. Dus dan nu graag antwoord op de vraag! Ik ben benieuwd...:-)

maandag 7 juni 2010

Gebleekte badmuts

Op profielen (onafhankelijk opinie- en informatieblad van de Hogeschool Rotterdam) staat een poll:

"Woensdag zijn de verkiezingen. Naar welke partij gaat jouw stem?"

Op dit moment zo'n 67 reacties met de PVV met 10 stemmen in de meerderheid. Dat was kennelijk de moeite waard om over te twitteren. Met zo'n 28.500 studenten is het aantal van 67 reakties nu niet direct een 'grote opkomst' te noemen.

Op het lijstje staat 1 persoon (1.5%) die niet gaat stemmen. Dat ben ik. Ik ga niet mee doen aan die flauwekul. Laten we nu toch gewoon eerlijk zijn. Die verkiezingen dat is toch gewoon een groot theaterstuk. Daar moet je toch gewoon niet aan mee willen doen. Het feit alleen al dat er mensen zijn die serieus overwegen om te stemmen op die gebleekte badmuts uit Venlo moet je toch aan het denken zetten. De reden van het succes van de PVV zit 'm niet in de PVV maar in het falen van die andere partijen.

Ik heb natuurlijk wel een lijstje gemaakt en de stemwijzer ingevuld. Maar als ik zo ga strepen blijft er gewoon niks over. Het is allemaal niks. Weg ermee! Laat ze maar lekker verder knoeien.

't Gaat lekker toch? Tot zover mijn bijdrage aan de trivialisering van de politiek. De volgende keer het 'andere thema'. Dat is de debilisering van de samenleving. Ik weet het niet... Ik ben bang dat het emigreren wordt.

vrijdag 4 juni 2010

Leven op Titan (maan van Saturnus)

"Though not conclusive, the evidence does suggest some form of life may be responsible."
bron

We hebben geluk gehad?

"Een komeetinslag heeft een gat zo groot als de Stille Oceaan geslagen in het zuiden van de planeet Jupiter. Het rotsblok had waarschijnlijk een breedte van 500 meter en sloeg in met de kracht van enkele duizenden atoombommen. Was dit rotsblok op aarde ingeslagen had u dit artikel nu niet gelezen."
bron

Perspectief

Eén van de moeilijkste dingen om te leren is het vermogen 'je te kunnen verplaatsen in een ander'. In mijn RSS-feeds duikt af en toe een berichtje op van Project Euler. Klikken geeft:
Problem 295 will be accessible in 22 hours, 55 minutes (Sat 05 Jun 2010 at 1.00 pm [GMT])
Current date/time on server: Fri 04 Jun 2010 2.05 pm [GMT]
Tja, wat moet je daar van denken? Ik ga meestal niet eens meer kijken. Echt handig is dat niet!

Arbeidsvitaliteit

"Anders dan het populaire vooroordeel ons wil doen geloven, is door de onderzoekers geen negatieve relatie gevonden tussen de oplopende leeftijd en de arbeidsvitaliteit van mensen. Sterker nog, het omgekeerde lijkt eerder waar. Hoe ouder, hoe vitaler."
bron via kaleman1960

Weekverslag week 22

Daar was ie weer: het weekverslag. Maandag was verwarrend. De les van 'wiskunde en leergebieden' is verhuisd naar de maandag. Maar ik was zelf een beetje in de war over begintijd van de minor, geloof ik...

Had ik eigenlijk al een lokaal? Eigenlijk niet geloof ik, maar uiteindelijk toch wel. Ik weet niet wat het is maar op de een of andere manier kom ik er nog niet helemaal in, in die leergebieden. De minor was wel weer aardig. Het blijft nog steeds de vraag of de leeropbrengsten wel voldoende zijn, maar gezellig is het wel...:-)

Donderdag 'statistiek 1-3' en 'internet en wiskundeonderwijs'. Ik vond het allemaal weer erg leuk. Daar laat ik het maar even bij, denk ik...

Ik laat het er helemaal maar even bij. Deze week was toch weer anders dan andere weken. Ik geloof dat ik wel enigszins opgefokt ben inmiddels... Nou ja dat moet dan maar:-)

Twitter

Dichter 2

Woont in een boom. Heeft heel wat te vertellen
maar is totaal verstoken van publiek.
Verwaaide vogel, die geen ei kan leggen.
Gebrek aan hoorders maakt hem stiekem ziek.

Ten slotte valt hij kraaiend van zijn tak
en breekt zijn nek, een prooi voor prozadieren.
Vossen en raven kan hij nog plezieren:
nooit aten zij een aas dat zo mooi sprak.


uit: 'Gilette' 1998.

Van Paul Marijnis

Geleuterindicatoren

Ik had mee een beetje voorgenomen om voor de studenten in het kader van het lezen van een aantal artikelen een lijstje te maken met 'geleuterindicatoren'. Die laatste formulering gaat misschien wat ver, maar een aantal woorden, begrippen en fantasieën die je (op z'n minst) tot enige terughoudendheid zouden moeten bewegen? Ja, dat moet kunnen. Hier is zo'n lijstje:
  • 'recent hersenonderzoek' of 'hersenhelften'
  • het woord 'slim' als in 'slim werken', 'slimme inzet van ict', 'slim opleiden' etc.
  • innovatief onderwijs
  • blended learning
  • co-creatie
  • homo zappiens & multitasken
  • 'nieuw' als in 'het nieuwe leren', 'het nieuwe werken'
  • zie ook 'het oude denken' e.d.
  • 2.0 als in 'onderwijs 2.0', 'werken 2.0' e.d.
  • onderwijs van de 19e, 20e en 21e eeuw...
  • 'wisdom of the crowds'
  • 'online communities' of nog erger 'online learning communities'
  • be creative
  • 'evidence based'
  • duurzaamheid
  • 'docenten & professionaliseren' en 'professionele ruimte'
  • activerende didactiek
  • missie
  • de beleveniswereld van de leerling/student
  • 'go with the flow' is ook zo iets...
  • het 'onzichtbare leren'
  • 'cloud computing'
  • 'spelen'
  • 'belonen naar prestatie' en 'efficient werken'
  • 'wat ik geleerd heb dat heb ik niet op school geleerd'
  • 'connectivism'
  • informeel leren
  • de generatie Einstein
  • ...
Nu had ik genoemde 'indicatoren' nog graag nog wat nader toegelicht, maar daar is bijna geen beginnen aan...:-)

Belangrijk is om bij alle publicaties, weblogs, verhalen en beschrijvingen deze indicatoren goed in de gaten te houden. Meestal kan dit je op het spoor brengen van 'soepel omspringen met de werkelijkheid', zullen we maar zeggen.

Je begrijpt dat dit mijn persoonlijke visie is en zeker niet de visie van de lerarenopleiding...

woensdag 2 juni 2010

Santana


..en pas 2.323.143 keer bekeken...
...ik bedoel 2.323.144 keer dan...:-)

dinsdag 1 juni 2010

Steeds sneller....:-)

Ik heb bij het 'uitbouwen' van wiskundeleraar.nl de ene functionaliteit (zie afvinklijstjes) nog niet eens af of er kondigt zich alweer een nieuwe idee aan. Of eigenlijk twee ideeën:
  1. Een lijstje voor de aanwezigheid
  2. Opdrachten inleveren via de website
Het eerste 'ding' is gewoon handig. Even snel de 'aanwezigen' aanvinken tijdens een bijeenkomst. Het tweede 'ding' kan, mits goed uigevoerd, het gebruik van NING of die hogeschoolmapjes zelfs helemaal overbodig maken.

Als je daarbij ook nog de mogelijkheid geeft om bestanden te 'uploaden' naar het bestandsbeheer van wiskundeleraar.nl zelf dan zou dat helemaal geweldig zijn. In principe kan je dan zoveel meer. Backups maken, bestanden met commentaar terugzetten in de map van de student en nog zo wat...

Nee, ik zie 't wel zitten...:-)

ICT en de lerarenopleiding

"Opleiders vinden dat ze door hun leiding niet intensief worden gestimuleerd om ict toe te passen bij hun onderwijs. Het overgrote deel van de lerarenopleiders vindt dan ook dat zij in hoge mate zelf bepalen hoe en wanneer ze ict inzetten voor onderwijsdoeleinden. Ze worden daarbij niet ondersteund door een gezamenlijke visie en afspraken over de didactische rol van ict."
Didactiek in Balans Lerarenopleiding 2010