Jammer, dat uit sommige reacties vooral blijkt dat er collega's zijn die mijn onderwerp niet goed lijken te hebben gelezen en vrolijk een eind weg schrijven over wat ze allemaal weten, hoe succesvol zij wel zijn met hun klassen en hoe belezen zij zijn.Dat is wel jammer dan, vind ik.
bron
Pagina's
zondag 31 januari 2010
Jammer
zaterdag 30 januari 2010
Module-evaluatie leergebieden
Als het dan klaar is kan je je 'report' als PDF exporteren en dat ziet er dan zo uit:Ik vind het mooi...:-)
vrijdag 29 januari 2010
Opmerkelijk bericht
Nu denk je misschien dat zal dan wel een of andere VMBO-leerling zijn, maar dat is dan een vooroordeel, want dat is (denk ik) niet het geval. Nee hoor! Uit het IP-adres is op te maken dit bericht verstuurd is van:
inetnum: 145.94.0.0 - 145.94.255.255
netname: TUDelft
descr: TUDelft RC
Dat is toch wel opmerkelijk. Is dit nu de X-, Y- of Einstein-generatie?
P.S.
Dit soort dingen komen heel weinig voor. De leukste en aardigste reacties staan op het gastenboek. Als ik het somber inzie dan kijk ik daar... waaruit toch maar blijkt dat het grootste deel van de mensheid heel aardig en beleefd is. Daarna gaat het meestal wel weer...:-)
woensdag 27 januari 2010
Er geen bal van af weten
"De enige kans om het lerarentekort terug te dringen ligt er juist in om ‘leraar’ te leren zien als een heel gewoon beroep."Leraar is een gewoon beroep? U bedoelt met fatsoenlijke beloning en maatschappelijk waardering? Voldoende ruimte voor voorbereiding en deskundigheidsbevordering? Voldoende voorzieningen? Fatsoenlijk arbeidsomstandigheden? Inspirerende en motiverende collega's? Een schoolleiding met visie, kennis van zaken en autoriteit? Duidelijke en heldere keuzes over leerdoelen en taakstelling en de diepere bedoeling van dit alles?
bron
Misschien is het probleem wel dat voor 'een normaal beroep' je ook normale arbeidsomstandigheden zou mogen verwachten. Volgens mij is dat niet altijd het geval. Zou er iets mis zijn met die mensen die (nog steeds?) in het onderwijs werkzaam zijn? Zijn het loosers? Mislukte intellectuelen? Misfits? Verloren idealisten?
Of zouden het misschien toch mensen zijn met een passie? Mensen met een roeping? Mensen die als doel hebben om jongelui iets te leren? Zich blijven verzetten tegen de debilisering van de samenleving? Weten dat (uiteindelijk!) kennis het hoogste goed is?
Ik denk het eerlijk gezegd wel. Dat moet haast wel. Een leraar kan het verschil maken. De rest is onzin. Geleuter! Leraar zijn is een gewoon beroep? Vergeet het maar! Ik denk niet dat veel mensen zich realiseren wat dat betekent! Als je 'gewoon' een baan wilt dan kan je maar beter niet in het onderwijs werken. Je zou dan wel heel dom bezig zijn...
Je vraagt je toch wel 's af waar die lectoren nu eigenlijk goed voor zijn. Die zitten vast niet in schaal 11. 't Is werkelijk zonde van het geld... Hoger onderwijs? Hogescholen? Innovatieve kennisinstituten met een IQ van 70...:-)
Deze blogpost is mede mogelijk gemaakt door Hertog Jan! Ja, die kan er wat van...:-))
dinsdag 26 januari 2010
Dat is mooi
From Henry Dudeney: A ball 13 inches in diameter has a 5-inch hole drilled through the center. How deep is the hole?
bron
Mooie oplossing ook...:-)
Emigreren
"Oetlul klinkt driftig, maar tegelijk redelijk beschaafd, oubollig bijna. Als je dan toch iemand uit moet schelden, dan maar voor oetlul."Kijk dat vind ik nu ook. 't Is een stuk beschaafder dan bijvoorbeeld 'tering fascist'. Het schijnt dat www.oetlul.nl gereserveerd is voor een klant. Drie keer raden wie dat zal zijn...:-)
bron
Het gaat allemaal weer helemaal nergens over. Een beetje schelden langs de lijn? Dat moet toch kunnen? Dat is toch zo'n beetje de primaire taak van een trainer? Dus ik zie het probleem niet. Hoewel dit dan toch wel weer grappig is:
'Want ik noemde hem oetlul', verduidelijkte de boosdoener. 'Volgens mij is dat geen heel goed Nederlands. Hij had me dus mogen laten zitten.'Ik begrijp er niks van. Ik begrijp er in het algemeen steeds minder van. Waar is iedereen nu toch mee bezig? 'What happened to all the fun in the world?' Wat dat betreft wordt het toch tijd om serieus te gaan overwegen te gaan emigreren.
bron
De bal is rond
- De zoveelste academicus die een kunstmatige baan heeft, waarin hij/zij vooral aan het 'onderzoeken' blijft, om vervolgens rapporten vol gebakken lucht te fabriceren.
- Het uiteindelijke doel van het lectoraat is inbedding van onderzoeksresultaten en expliciete aandacht voor het rekenwiskundeonderwijs in de lerarenopleidingen, zodat de Faculteit Educatie leraren kan afleveren die competent zijn in rekenen en die met plezier en vol zelfvertrouwen rekenonderwijs gaan geven.
maandag 25 januari 2010
Sir Isaac Newton
Sir Isaac Newton
zondag 24 januari 2010
Tien lijstjes
- Een lijstje met lijstjes die ik nog wil maken.
- Een lijstje van dingen waar ik goed (of liever) zonder mee zou kunnen en waarom...
- Een lijstje met dingen die ik toch niet zou willen missen en waarom...
- Een lijstje met dingen die ik (op korte termijn) nog moet doen.
- Een lijstje met dingen waar ik maar niet aan toe kom...
- Een lijstje met dingen die ik nog wil leren.
- Een lijstje met 'gedroomde' tools voor mijn website(s).
- Een lijstje met nummers voor mijn nieuwe CD.
- Een lijstje van dingen waar ik het meest van geleerd heb...
- Een lijstje van dingen waar ik niks van geleerd heb...
Internet en wiskundeonderwijs
Een les maken
De opdracht bestaat uit het bedenken en maken van een wiskundeles waarin je Internet gebruikt. Het gaat daarbij om een les in het computerlokaal met een volledige klas uit de onderbouw bij een hoofdstuk uit een methode.
Digitale didactiek
De opdrachten bestaan uit het verwerven van kennis en vaardigheden rondom het thema meerwaarde van de inzet van ICT in het wiskundeonderwijs.
Web2.0
Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van het Internet. Deze nieuwe ‘dingen’ worden wel aangeduid met WEB2.0. We gaan op zoek naar dat nieuwe Internet, naar de achtergronden, de tools, de diepere gedachten en de mogelijkheden die dat heeft voor het onderwijs. Naast theoretische kennis zullen we ook veel moeten ervaren, proberen en experimenteren.
Dat klopt allemaal precies natuurlijk, maar nu nog even een concrete invulling. Het blijft zoeken en experimenteren, dat wel. Maar leuk is het wel...:-)
Wat zal ik er van zeggen?
Eerder deze week heb ik dat ook al een keer gezien. Nu weet ik niet ook niet precies wat 'user centered design' is maar kennelijk heeft het met 'ontlasting' te maken?:-)
Kennelijk heeft men wel tijd voor 'wij zijn goed bezig filmpjes', maar een beetje de boel in de gaten houden is kennelijk lastig. Als je op het arrangement klikt (waarom niet? het zou natuurlijk iets kunnen zijn omtrent dierverzorging:-) dan krijg je dit:
Nee, dat is helder! Daar zullen 'onze vrienden' van het FI blij mee zijn. Ik weet het niet, maar zou nu niemand dat zien? Ben ik nu 'echt' de enige regelmatige bezoeker van de website? Terwijl ik er nu eigenlijk juist helemaal niets te zoeken heb. Zit er niet iemand te slapen?
Het komt op mij in ieder geval niet erg professioneel over. Eerlijk gezegd heb ik niet het gevoel dat er al erg veel 'leven' zit in de website. Is dit het uithangbord van 'onze flaphoed'? Eerlijk schiet mij nu ineens een heel ander woord te binnen...:-)
Tegelijk realiseer ik me dat ik weer veel te negatief doe. Honderdmaal excuses. Het is 'echt' niet mijn bedoeling, maar 't staat zo slordig. Wordt er zoveel geld betaald voor bagger, voor poep, voor afvalstoffen? Vuilnisman...!??? Tada...
Ik kan er niets anders van maken. Sorry, ik zal het nooit meer doen...:-(
Ik moet in een keer denken aan:
Er was eens een mannetje,Al met al toch niet helemaal onlogisch allemaal...:-)
dat was niet wijs.
Hij bouwde zijn huisje
Op het ijs.
't Begon te dooien,
't Hield op met vriezen.
Toen moest dat mannetje
Zijn huisje verliezen.
Ik was eigenlijk van plan om in het kader van 'Internet en wiskundeonderwijs' studenten een opdracht te laten doen met wikiwijs. Wat is het? Wat kan je er mee? Maak zelf eens een les voor wiskunde waarbij je internet inzet op een manier zodat dit meerwaarde heeft! Zet dat in wikiwijs! Zoiets... maar als ik dit nu allemaal zie begin ik toch weer te twijfelen!
Het probleem met de wereld is dat idioten en fanatici zo verschrikkelijk zeker van hun zaak zijn, terwijl verstandiger mensen altijd twijfelen.
Bertrand Russel
zaterdag 23 januari 2010
Kennisbasis ICT
- De docent heeft een professionele beroepshouding (zelfreflectie, initiatief en leiderschap) ten aanzien van ICT en onderwijs.
- De docent beschikt over voldoende instrumentele vaardigheden (lees: knoppenvaardigheid) om ICT in het onderwijs te kunnen inzetten (in lessituaties én in de onderwijsorganisatie).
- De docent is mediawijs en informatievaardig.
- De docent maakt – in onderwijssituaties/-activiteiten die daarvoor geschikt zijn –gebruik van ICT. De docent combineert digitale leermiddelen met niet-digitale leermiddelen (Blended Learning), daar waar deze combinatie doelmatig en/of doeltreffend is.
- De docent kan ICT gebruiken voor het arrangeren en/of het ontwikkelen van digitaal leermateriaal.
Eigenlijk zou het hier om moeten gaan om vakdidactische vaardigheden:
- Ik kan ICT inzetten zodat leerlingen gemotiveerd zijn om te leren (in mijn vak) bijvoorbeeld door gebruik te maken van applets en simulaties
- Ik kan mijn leerlingen zo begeleiden bij het gebruik van internet dat zij zelf relevante informatie leren vinden en beoordelen op kwaliteit en betrouwbaarheid
- Ik kan ICT leermiddelen inzetten om het zelfstandig werken/leren van leerlingen te ondersteunen bijvoorbeeld opdrachten bij internetsites
- Ik ontwikkel (computer)opdrachten bij educatieve websites of educatieve software waarbij ik rekening houd met verschillen in niveau, interesse en tempo
- Ik kan voor leerlingen die bij bepaalde onderdelen extra tijd of oefening nodig hebben remediërende ICT-programma’s (educatieve software of internet) inzetten
- Ik kan leerlingen feedback geven na het werken met de computer
- Ik kan ICT instrumenten inzetten in een klassikale setting (bijvoorbeeld demonstratie geven of instructie met behulp van een beamer)
- Ik kan een beargumenteerde keus maken wat leerlingen het beste ondersteund door ICT/elektronische leeromgeving kunnen leren en wat niet (meerwaarde van ICT aangeven)
Samengevat
bron
Wiskunde en leergebieden
Via een leerroute in wiskundeleraar.nl en een NING doen studenten allerlei opdrachten waarbij het vooral gaat om 'verder kijken dan je eigen vak', 'ideeën op doen voor vakoverstijgende zaken' en nog zo wat. De 'antwoorden', 'diepe gedachten' en 'mooie ideeën' zetten de studenten in NING zodat iedereen alles van elkaar kan lezen, kan reageren en aanvullen.
Zo'n ding als NING werkt bij deze cursus goed omdat het bij 'leergebieden' vooral gaat om meningsvorming en ideeën opdoen. Bij een (willekeurige) wiskundecursus is dat allemaal een stuk lastiger. Ik doe (vind ik) eigenlijk vrij weinig aan sturing en de inhoud. Het gaat eigenlijk bijna vanzelf heel goed en ik vind het altijd leuk om al die verschillende meningen en ideeën voorbij te zien komen.
Ik heb net de opdrachten nagekeken voor 'Mens & Maatschappij' en ik ben daar weer bijzonder vrolijk van geworden. Ik heb al eerder geschreven dat het misschien gek lijkt om midden in de nacht en in het weekend een beetje te gaan zitten werken. Dat is het natuurlijk ook wel, maar het heeft ook voordelen. Allereerst kijk ik na wanneer ik er zin in heb. Je moet er ook gewoon de tijd en de rust voor nemen. In de waan van alledag heb ik daar niet altijd het geduld voor. Midden in de nacht met een biertje en een muziekje erbij gaat het prima.:-)
Eigenlijk is het op die manier ook niet echt werken. Ik heb wel lang moeten zoeken naar de juiste middelen voor deze cursus. In voorgaande jaren heb ik nog wel 's geëxperimenteerd met WIKI's, maar dat was niet echt een succes. Ook heb ik nog wel's geprobeerd 'groepswerk' te bewerkstellingen, maar daar zijn wiskundestudenten altijd heel simpel in: we verdelen het werk en ieder doet z'n eigen ding. Dat is natuurlijk geen samenwerken, maar, eerlijk gezegd, zie je dat wel vaker. Het zijn nu gewoon individuele opdrachten maar omdat iedereen toch elkaars dingen leest en bekijkt krijg je wel een heel mooie verzameling van allerlei verschillende en leuke dingen.
In de cursus zit ook nog een online module-evaluatie. Dat ga ik bekijken als de meerderheid van de studenten klaar is met de cursus. Ik ben benieuwd...
vrijdag 22 januari 2010
Prime
PRIME(11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111)
true
bron
Omringd door idioten
Zie Een gestoorde overheid van Julius Pasgeld.
Soms is de werkelijkheid (inderdaad) absurd genoeg. Dan zullen we 't maar niet hebben over de hogeschool. Wat een treurigheid:-)
donderdag 21 januari 2010
ICT en onderwijs
W.Rubens
Iemand willen zijn
Jane Wagner
Een balletje opgooien
Er wordt tegenwoordig overal van alles geroepen, beweerd en gepropageerd. Iedereen heeft er zo z'n zegje over te doen. Er wordt geleuterd, nagepraat en uit de nek gekletst alsof het een lieve lust is.
Het lijkt er op dat 'feiten', 'gedegen onderzoek' en de 'waarheid' tegenwoordig van ondergeschikt belang zijn. Als je maar hard roept dat 'het zo is' dan 'is het ook zo'.
Ik verdeel de mensheid graag in 'wijzen, schurken en dwazen'.
"De wijze mens valt op omdat hij weet dat hij hopeloos in de minderheid is, en wijdt zich aan poëzie, wiskunde en filosofie; terwijl de negentig dwazen wegsjokken achter de banieren van de negen schurken, al naar het hun invalt, naar de doolhoven van chicanerie, kwaadaardigheid en oorlog."'t Valt in deze moderne tijd valt het niet altijd mee om deze verschillende lieden goed te onderscheiden. Ik denk dat ik in het algemeen niet al te veel vertrouwen in de mensheid heb. Nooit gehad ook...:-)
Uit: Merlijn - T.H.White
Hoe kan je weten wat er wel deugt en wat er niet deugt? Wat is nu waar? Wat is gelogen? En waarom?:-)
Je kijkt natuurlijk eerst 'wie' wat zegt. Dat zegt vaak al genoeg over het te verwachte waarheidsgehalte. Welk belang wordt er gediend? Wat wil 'ie' nu eigenlijk? Er zijn ook wel een aantal 'indicatoren' om deze leuteraars te ontmaskeren, maar daar over later misschien meer.
Mijn ervaring is dat niet veel mensen de neiging hebben om 'eerlijk en open' te zijn en heel selectief zijn in hun uitingen. Doorgaans zwijgt men liever of houdt zich op de vlakte. Er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan liegen. Dat is ook nog niet zo erg. Het is wel lastig want je moet als leugenaar natuurlijk wel een beetje onthouden 'waar' je 'welke' leugens vertelt en je loopt natuurlijk altijd de kans dat je door de mand valt, maar een leugenaar heeft meestal wel een 'notie' over de waarheid. Erger is dat sommige mensen niet eens meer weten dat ze liegen. Dat is erg, maar daar over later meer...
Wie zijn eigenlijk mijn helden? Wie zijn mijn schurken en mijn dwazen? Ik dacht 'ik gooi 's een balletje op', maar ik hou je op de hoogte...:-)
Ik stond erbij en ik keek er naast
Mijn hemel! Dat is een ramp! Waar heeft iedereen het dan de hele tijd over? Was het allemaal maar fantasie? Gebakken lucht? Wishfull thinking? Heeft er iemand ergens een afslag gemist?
Zie Op zoek naar praktijkvoorbeelden van web 2.0 in het onderwijs voor meer informatie...
De titel verwijst naar 'k Zag twee beren broodje smeren.... Vooral dat 'enzovoort' nodigt toch wel uit tot meer...:-)
't Is nog wel lastig met die kinderliedjes soms. Wat moet je van deze tekst denken:
Jan kwam thuis om een boterham te vragen
Vader was niet thuis
Moeder was niet thuis
Piep zei de muis in het voorhuis"
Waar gaat het over? Geen idee! Vooral die muis geeft toch te denken. Piep zegt ie. In het voorhuis notabene! Het moet niet gekker worden.
Ach ja... we doen maar wat...:-)
woensdag 20 januari 2010
Om de kinderen
bron
dinsdag 19 januari 2010
Wikiwijs
"Het is leuk om hier een goede discussie over Wikiwijs aan te treffen. Binnen Kennisnet ben ik verantwoordelijk voor onze bijdrage aan dit project."bronvermelding
Een goede discussie is natuurlijk nooit weg. Het duurt nog even maar uiteindelijk zal toch wel de conclusie moeten zijn dat het niet gaat werken! Dat is eigenlijk ook wel een soort van verspilling: de hele dag kijken of er niet ergens iets over wikiwijs gezegd wordt... en dat het dan uiteindelijk toch niet gaat werken.:-)
Maar ik snap 't wel. Hoe meer men commentarieert en klaagt hoe beter. Daar kan je natuurlijk je voordeel mee doen.
"Tegelijkertijd horen we graag waar we ons aanbod moeten aanpassen. Zijn er dingen die we niet moeten doen, anders moeten doen of nog niet doen… laat het vooral horen."bronvermelding
't Is eigenlijk nog niks, maar als iemand nog goede ideeën heeft dan kan je die hier inleveren. Dat zou je wel willen...:-)
Thuiswerkers zijn productiever
bron
Onmerkbaar streepje
Blaise Pascal - Pensées - 1669
Continual partial attention
Cheryl Lemke
Dat is niet handig
De docenten zijn namelijk meestal de eersteaangewezenen om de leerlingen/studenten wegwijs te maken in het gebruik van die middelen. Maar hoe kan je dat doen als je niet weet wat leeringen/studenten zien? Het is juist heel erg belangrijk om te 'kunnen naspelen' wat je van leerlingen/studenten verwacht!
Docenten op de hogeschool maken sinds enige tijd gebruik van 'myfiles.hro.nl'. Een beetje krakkemikkige webapplicatie om je bestanden op je netwerkschijven te krijgen. Op zich werkt het wel, maar 'echt' helemaal 'lekker lopen' vind ik het niet. De teksten van de knopjes zien er raar uit, je kunt niet sorteren op 'naam' of 'datum' en verder is het twijfelachting, zullen we maar zeggen...
Studenten gebruiken voor hetzelfde doel 'netstorage'. Dat was ook enigszins weerbarstig maar als je niet te bang bent om 'extra' te klikken dan gaat het nog wel. Studenten kunnen er in het algemeen aardig mee uit de voeten. Ik kan zelf geen gebruik meer maken van 'netstorage', dus studenten met vragen over de applicatie kan ik dus niet beter helpen dan met een vage herinnering...:-)
Uit de nieuwsbrief heb ik begrepen dat studenten op de lerarenopleiding een persoonlijke startpagina krijgen.
"In januari gaan we bij het Instituut voor Lerarenopleidingen met de persoonlijke Startpagina aan de slag. Op deze iGoogle-achtige pagina binnen Hint bepaal je zelf welke informatie je wilt zien en hoe je dat wilt zien. Dit gaat in de vorm van zogenaamde Widgets, kleine kadertjes met daarin informatie uit diverse systemen. Niet alleen nieuws van de hogeschool zelf, maar ook nieuws van externe websites zijn door middel van zogenaamde RSS Feeds te tonen."Kijk! Dat is interessant! Dat lijkt wel WEB2.0 bijna! Maar hoe zit dat dan met de docenten? Krijgen die dat ook? En zo niet, kunnen de docenten dan misschien zien wat studenten zien en gebruiken? Is dat dan al aan de hand? Of is het toch weer meer 'geblaat' dan 'wol'? Misschien krijgen we daar nog en bericht over via de e-mail?
Ik weet het niet. Ik was eigenlijk wel erg benieuwd, maar ik heb er nog niets over gehoord. Worden docenten er min of meer bewust 'buiten' gehouden of is dat per ongeluk? Ik heb op ons eigen forum maar 's iets geroepen. Misschien levert dat nog informatie op. Misschien! Verder zien we 't dan wel, maar zeg nu zelf: 'echt' handig is het allemaal niet.
maandag 18 januari 2010
Tijdschrijven
Interessant is ook de verdeling over de verschillende dagen van de week. In blok 2 heb ik les op maandag, dinsdag en donderdag. Maar werken doe ik eigenlijk elke dag. Het blijkt dat ik de meeste uren draai op dinsdag en zondag. Dat is wel een soort van bijzonder concept. Ik vind dat niet erg. Op deze manier verdeel ik de werkzaamheden aardig over de week.
Kortom: nog even volhouden.:-)
zaterdag 16 januari 2010
Cantor, het Droste-effect en het heelal
Alles bij elkaar levert zo'n bijeenkomst heel wat input voor vakken die ik geef. Bijvoorbeeld het beroemde bewijs met de 'diagonaalmethode van Cantor' blijkt helemaal niet zo gebruikt te zijn door Cantor. Het Droste-effect staat zelfs in Van Dale en dat universum dat is 'echt wel' ontzettend groot... Dat is dan toch allemaal weer duizelingwekkend en interessant!
En nog weer allemaal mensen gezien, dus een geslaagde dag.
vrijdag 15 januari 2010
Hou je in!
Matige drinkers zijn het gelukkigst
dinsdag 12 januari 2010
Lerarenopleiding en ICT
"Het bezit van een hamer, spijkers en een stel planken leidt niet noodzakelijkerwijs tot een hondenhok, een boekenplank of een huis."
Ik heb naar aanleiding van Onderzoek het nog maar 's opgezocht wat ik daar 4 jaar geleden over vastgelegd heb. Naar aanleiding van de rapportage ICT in cijfers - ICT-onderwijsmonitor studiejaar 2004/2005 heb ik jaren geleden een aantal opmerkingen van dat rapport op Opmerkingen ICT lerarenopleiding gezet. In dit stuk gaat het om de manier waarop aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van studenten op het gebruik van ICT in hun toekomstige beroep.Meer dan 80% van wat op die pagina staat is volstrekte onzin. Het heeft een hoog 'je kunt beter rijk en gezond dan arm en ziek'-gehalte. 'Wishfull thinking' maar dan 'zonder thinking' zullen we maar zeggen. Gewoon niet de frontale hersenkwabben gebruikt, denk ik. Dat is dan misschien wel goed voor het idee dat je goed bezig bent, maar 't blijft onzin.:-)
Sterker nog: ik krijg wel eens het idee dat het enige wat men doet is het monitoren van de voortgang. Er is verder geen sprake van enige vorm van activiteit of voortgang maar we gaan dat wel precies monitoren! Dat is al bijna net zo erg als een lopend project gaan evalueren! Zelfevaluatie als de race nog niet gelopen is? Onzin! Niet doen!
Je zou bijna gaan denken dat het eigenlijk helemaal niet de bedoeling is om iets te veranderen. Het gaat zoals het gaat en om een beetje consequent over te komen houden we dat maar zo. Niks doen is in ieder geval voor iedereen een duidelijk te begrijpen en te volgen scenario. We wilden al niks, we deden al niks, we wisten niks en dat houden we zo!
Zie ook ICT en de lerarenopleiding
maandag 11 januari 2010
Onderzoek
- Over de arbeidsomstandigheden op de Hogeschool Rotterdam (postvak)
- Didactiek in balans over de inzet van ICT op de lerarenopleidingen (e-mail)
- Intern klantenonderzoek Hogeschool Rotterdam (e-mail)
En heeft dat dan zin? Ik las bij het tweede onderzoek:
Het is daarom belangrijk ook voor uw opleiding om samen met de opleiders een gezamenlijke visie op ict in het onderwijs te ontwikkelen.Is dat zo? Was er dan nog geen visie? En waarom moet er eerst een gezamelijke visie worden ontwikkeld voordat iemand 's een keer iets gaat doen? Misschien moeten we juist gewoon helemaal af van zoiets als een gezamelijke visie. Dat heeft tot nu toe alleen geleid tot een gezamelijk afwachten op de dingen die niet komen gaan. Terwijl ik uit de vorige rapportages toch de indruk kreeg dat de lerarenopleidingen ontzettend goed bezig waren met ICT.
Wat mij betreft doe ik hier (denk ik) maar niet aan mee! Ze zoeken 't maar lekker uit met z'n allen. Ik dacht altijd dat ik werknemer was, maar nu schijn ik ineens een 'interne klant' te zijn? Klant? Van wie? Wat is dat nu weer voor moderne leuterpraat? Volgens draait hier iemand de wereld op z'n kop.
Ik ga iets nuttigs doen;-)
Lurkers
Een lurker is een persoon die op internetforums, chatrooms, BBS-en, Usenet of wiki's alleen meeleest, maar zelf (bijna) niets bijdraagt.Dat is (denk ik) meer regel dan uitzondering. Dat is natuurlijk niet 'echt heel erg'. Als iedereen zou gaan bijdragen dan wordt het snel erg onoverzichtelijk, zullen we maar zeggen...:-)
In 't algemeen is het ondanks alle inspanningen niet gebruikelijk om veel te reageren. Ik doe dat zelf ook niet veel. Soms wel, maar niet uitbundig. Ten onrechte natuurlijk, want er is veel te beleven op het Internet. Zo hebben we hier in ons kasteel (met een slotgracht en een ophaalbrug, een oprijlaan met kastanjebomen...) erg genoten van Onze Jan is manager geworden.... Een geweldig lied! Jan, met z'n lege hersenpan...:-)
Dus schrijf ik dat maar 's op... Leuk... dank je wel!
Zie website voor nog meer plezier.... ach ik weet het niet... domweg gelukkig op de patijnlaan dan maar!?:-)
Vrij naar Jaap Fischer :-)
zaterdag 9 januari 2010
Beter helder dan diep
Nikola Tesla
Wat willen we nu eigenlijk?
- inspiratie
- aanmoediging
- support
- prompte feedback
- zo effectief mogelijk je tijd benutten
- inspelen op de behoefte aan flexibele leerstijlen en leerwegen
- contact tussen de docent en de student
- contact tussen studenten onderling
- een levende studiegemeenschap
Ik geloof dat 'de trend' van 2009 toch wel was dat allerlei organisaties geprobeerd hebben om zoveel mogelijk mensen te laten reageren en bij te laten dragen aan 'hun ding', zullen we maar zeggen. Uitgevers, onderwijsinstellingen, projecten, overheden, vage communities en noem maar op. In de praktijk valt de participatie doorgaans nogal tegen en niet alle bijdragen zijn altijd even 'diepzinnig'.
vrijdag 8 januari 2010
Bestandsbeheer
Anyone can do any amount of work, provided it isn’t the work he is supposed to be doing at that moment.”
Robert Benchley
Op K. Hoe verder? schreef ik al eerder dat het succes van de portfoliomapjes op wiskundeleraar.nl enigszins wordt gehinderd door het gebruik van mapjes op de public.www van de hogeschool. Studenten moeten zelf mapjes maken (met netstorage of zoiets:-) en de namen van de mapjes moeten dan wel precies hetzelfde zijn als de naam van de werkruimte. Dat schijnt toch wel erg lastig te zijn. Sommige schrijven '&' in plaats van 'en' of korten een naam af... en dat gaat niet werken natuurlijk...:-(
In principe zou het natuurlijk veel handiger zijn om op de website zelf (of automatisch!) mapjes aan te kunnen maken en bestanden te kunnen up- en downloaden. Voor wat betreft de feedback geeft dat ook nog een aantal extra mogelijkheden. Fijn alles in eigen beheer, zullen we maar zeggen. Het is dus niet zo'n gek idee om dat te gaan maken. Al met al een duidelijke lijn, lijkt mij.
Dat ging dus een stuk sneller dan gedacht. Feitelijk stelt het (alweer) helemaal niks voor. Even een dagje ploeteren en je het weer iets. Ik ben er in ieder geval erg mee in mijn nopjes...:-)
Maar eigenlijk heb ik daar helemaal geen tijd voor. Ik zou toetsen gaan maken! De toetsen moeten wel maandag af zijn. Vier vakken waarvan twee nogal wat werk...
ICT-bewustzijn
Uit: ICT-bewustzijn als succesfactor in onderwijsinnovatie
donderdag 7 januari 2010
Internet en wiskundeonderwijs
Er is dus nog steeds een hoop werk te verzetten. Vooruit dan maar. Overigens was dat immers toch het idee van de inzet van ICT in het onderwijs? Snel kunnen inspringen op actualiteit en veranderende omstandigheden. Op zich is dat geen keuze maar een noodzakelijkheid. Nieuw zijn de Kennisbasis ICT en Wikiwijs. Daar moeten we dan maar 's iets mee doen, denk ik.
Daarnaast moet ik de inzet van DWO ook nog maar 's overdenken en aanpassen. Daar heb ik nog steeds wel een soort hoopvol gevoel over. Ook de opdracht 'artikel lezen en presenteren' vind ik wel aardig. Dus dat hou ik er in.
De 'Waarde van Internet' met de deliciousopdracht gooi ik er uit. 't Is te moeilijk:-) en 't levert te weinig op. Of nog beter gezegd: helemaal niks!
Kortom: op deze manier blijf je aan de gang, maar hopelijk leidt het uiteindelijk toch tot iets moois. ICT en onderwijs!? Het blijft lastig. Ik ga in ieder geval niet meer proberen om uit te leggen wat ik zelf denk dat belangrijk is. Dat werkt niet. Misschien moeten de studenten zelf maar 's bedenken wat er nog nodig is om ICT op een goede manier in te zetten in het wiskundeonderwijs. Dan kijken we wel waar we op uit komen...
woensdag 6 januari 2010
Regelmatige vijfhoek
Dat wou ik maar even kwijt...:-)
dinsdag 5 januari 2010
Nieuwsgierigheid
ALKMAAR - Het was een drukke bedoening, dinsdagmiddag in de Alkmaarse wijk Oudorp. Tientallen vogelaars en andere belangstellenden uit het hele land kwamen met grote telelenzen en verrekijkers op de wijk af om een glimp op te vangen van de...Wat zou het zijn?
Het blijkt de 'baltimoretroepiaal' te zijn. Dat verwacht je toch niet. Het beest is helemaal vanuit Amerika naar Nederland gevlogen en 't is de tweede keer sinds 1890 dat het dier in ons land is gezien. Verrassend dus!Er stond ook nog 'meestal verdwalen ze tijdens hun trek boven zee'. Dat verbaast me niks...:-)
Zie ook Baltimore Oriole
maandag 4 januari 2010
Spellen
Van en door leraren? Groeien in je vak? Tijdbesparend en kosteloos. Boeiend en onderhoudend... Inderdaad... en blijven ontwikkelen!:-)
zondag 3 januari 2010
zaterdag 2 januari 2010
Briljant en creatief:-)
bron
vrijdag 1 januari 2010
Het goede nieuws
Maandag mag ik weer aan het werk en het goede nieuws is dan dat ik dan nog 3 weken flink moet aanpezen, maar dat ik het dan in blok 3 en 4 wat rustiger krijg en me weer 's met iets anders bezig kan gaan houden dan met werken. Dat zou wel een keer prettig zijn...
Mijn serie Tips website & onderwijs is voorlopig klaar, vind ik. Vanaf morgen ga ik mijn lessen maar weer 's voorbereiden, een viertal toetsen maken en nog wat andere losse werkjes verrichten.
Maar dan is een 'echt lekker biertje' op z'n tijd dan wel een soort stimulerend middel...:-)