maandag 31 december 2012

Oliebollen zijn net lerarenIk heb de oliebollen voor vandaag klaar. Oliebollen zijn net leraren. Ik sta er bij het bakken een beetje bij met een schuimspaan en constateer dat die oliebollen allemaal anders zijn.

Ze gedragen zich ook allemaal anders. Een beetje oliebol draait zichzelf voortdurend om. Sommige doen dat met de nodige moeite, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Als oliebollenbakker moet ik sommige oliebollen af en toe een duwtje geven. Heel soms zit er één bij die gewoon niet wil. Zo'n figuur moet je echt met schuimspaan dwingen ook de andere kant deel te laten nemen aan het bakproces.

De meeste oliebollen stellen zich mooi op aan de buitenkant van de pan. Er zijn er ook die vinden dat ze in het midden moeten blijven. Die vinden zichzelf kennelijk nogal belangrijk. Soms zwemmen ze rond en kunnen het niet laten om in het kader van de 'collegiale feedback' andere oliebollen lastig te vallen.

Het is ook goed te zien dat, als je oliebollen zelfstandig wilt laten bakken,  je ze wel de ruimte moet geven. Ze moeten niet te dicht op elkaar zitten want dan komt er van het draaien weinig terecht. Sommige oliebollen hinderen andere oliebollen gewoon in hun ontwikkeling. Bij voldoende ruimte hoef je als oliebakker trouwens verder weinig te doen, ze regelen het zelf wel.

Mooi hoor. Maar uiteindelijk worden de oliebollen natuurlijk gewoon opgegeten...:-)
Alvast de beste wensen voor 2013 en eet smakelijk.

2 opmerkingen:

  1. klop.....je hebt goed gesproken jan en ook de beste wensen voor 2013

    BeantwoordenVerwijderen