zondag 21 oktober 2012

En dan zeggen ze dat wiskunde ingewikkeld is...:-)

2 opmerkingen:

 1. Het is een interessante vraag of er zonder taal wiskunde zou zijn. Wiskunde is een zuivere vorm van redeneren met begrippen.

  De stelling van Pythagoras kun je heel goed met een paar tekeningen laten zien en bewijzen. Ben je dan met taal bezig? Het is in ieder geval een feit dat we heel erg gewend zijn begrippen met woorden uit te drukken. Dan vergeten we wel eens dat die woorden een eigen betekenis gaan krijgen en dat dan het oorspronkelijke begrip niet helemaal meer door het woord gedekt wordt.

  'Piepen' betekent in de context van 'Zeuren' iets heel anders dan wanneer het over vogels of muizen gaat. Inderdaad, dan is wiskunde een stuk eenvoudiger. Hoewel ik me van de eerstejaars wiskundecolleges (inmiddels lang geleden) nog altijd het aanhalen van de uitspraak van Cantor herinner: "Een verzameling is een afgrond".

  Misschien hebben we daarom de simbolen uitgevonden om wiskunde in weer te geven: om los te blijven van de taal. Het rekenen is daar in ieder geval een stuk handzamer van geworden. Stel je voor dat je alle getallen in taal uit moet schrijven.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Als ik bij het kwadraat van dit getal vier keer hetzelfde getal optel en daar tien van aftrek dan is die uitkomst precies even groot als dat ik van dat getal eerst tien zou aftrekken, daarna het kwadraat zou nemen en er dan tien bij op zou tellen'
  Taal van de wiskunde 1

  BeantwoordenVerwijderen