zaterdag 21 juli 2012

Jammer maar helaas

Ik had nog een idee voor een wiskundeopdracht. Dat je op grond van de zetels over een langere tijd voorspellingen doet over de aankomende Tweedekamerverkiezingen.

In combinatie met de meer recente uitslagen moet je dan misschien concluderen dat de PvdA (bijvoorbeeld) zich in een neerwaartse beweging bevindt.

Net zo zouden we dan de VVD, SP en het CDA aan een trendonderzoek moeten onderwerpen. Dat leek me wel wat. Grafieken, trendlijnen, verbanden... Dolle pret. Wie doet de beste voorspelling? Puur op grond van 'trends'? Zou dat kunnen? Zijn wij beter dan Maurice de Hondt? Wiskunde RULES!

Maar ik ga 't niet halen denk ik...

Zie ook creatief met grafieken. Nooit gebruikt Ik ben meer van de ideeën dan van de praktische uitvoering, soms, maar soms ook niet...:-)

Naschrift

Voorspelling 2012: 29 zetels.

Over een langere periode:

Voorspelling 2012: 33 zetels.

Model: exponentiële afname.

Dus ik houd het voorlopig op 31 zetels. Ik denk dat de PvdA dan nog niet mag klagen.

SP

Nou vooruit...

Prognose: tussen de 19 en 29 zetels.

De eerste trendlijn is een benadering met een tweedegraadspolynoom en de tweede trendlijn is exponentiëel. Ik gok op 24 zetels.

Zie ook actuele peiling.

3 opmerkingen:

  1. Nou ja, die goodness of fit is bij alle modellen wel erg slecht. Bovendien weet je dat op redelijk korte termijn de modellen mank gaan. Als voorbeeld van een goede toepassing van de statistiek lijkt me dit geen goede keus om zo in de lessen te doen. Er zijn wel beter voorspelbare problemen te vinden. Aantal personen in de schuldsanering of zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't Was vooral bedoeld als GRAP. Lang leven de PvdA... nou niet dus...

    BeantwoordenVerwijderen