dinsdag 3 april 2012

Digitale communicatie

"The trouble with being too nice when commenting on something is that sometimes the underlying message just doesn’t get through. This applies whether you’re looking at students’ work, observing trainee teachers or evaluating a school’s ICT provision."
Terry Freedman

Het ‘kernprobleem’ van de integratie van ICT in het onderwijs is dat eigenlijk niemand precies weet wat er nu precies moet gebeuren en hoe dat dan moet gebeuren. Wat werkt er? Wat werkt er niet? Hoe zorg je er voor dat je ICT een natuurlijk manier een geïntegreerd deel uitmaakt van je onderwijs?

Wanneer kun je spreken van een ‘learning community’ in de brede zin van het woord? Hoe kun je docenten en leerlingen ‘verbinden’, ‘enthousiasmeren’ en betrokken laten voelen bij je school, de docenten, de leerstof, hun eigen leerproces en de ICT-middelen die je daarbij gebruikt?

Soms krijg je het gevoel dat veel mensen ‘digitale communicatie’ niet echt ‘communicatie’ vinden. Niet reageren op een e-mail is ook een signaal. Virtuele contacten maken ook deel uit van je ‘relatie’ met leerlingen (en je collega’s). Of je daar nu een webapplicatie voor gebruikt of je nu twittert of reageert op e-mail maakt, volgens mij, verder niet zo veel uit.

Het vult aan, spreekt sommige leerlingen wellicht meer aan en kan toch eigenlijk alleen maar aanvullend zijn?

Zie ook De meerwaarde van ICT in het onderwijs

2 opmerkingen:

  1. Verwonderd ben ik daar niet over. Immers communicatie via internet mist enkele dingen die ons als mens juist erg aanspreken: er is geen lichaamstaal, geen intonatie en meestal weinig persoonlijke taal terug te vinden. Dit is één van de redenen dat men voor sms'jes een nieuwe taal ontwikkeld heeft die moeten getuigen van de persoonlijkheid van de zender. Voor communicatie via internet zullen we nog een jaar of tien geduld moeten hebben om dit aantrekkelijk te maken. Eva Joos.www.goaltrainingen.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat je zeker gelijk hebt in die zin dat face2face communicatie allerlei bijzonder prettige bijeffecten heeft. Maar ik bedoelde eigenlijk meer dat mensen reageren op een e-mailtje als je ze iets stuurt of vraagt... Hoe moeilijk kan dat zijn?:-)

    BeantwoordenVerwijderen