woensdag 21 september 2011

Onbegrijpelijke onzin

Ik was eigenlijk niet van plan me verder bezig te houden met het hoger onderwijs. Maar in het kader van 'het is goed dat het een keer gezegd wordt' kan ik het soms niet laten. Je kunt gewoon niet alles zo maar laten passeren. Zo lees ik op Lectorale rede over beter onderwijs het volgende:
We willen groeien in de richting van een innovatieve kennismaatschappij, maar vanuit historisch perspectief zitten we nog vast aan de cultuur van de waarheid. Dit is een weerbarstige cultuur en het doorbreken hiervan impliceert een verdere democratisering van onze samenleving: de leerlingen erop wijzen dat bij onze kennis vraagtekens kunnen worden gezet; hen erop wijzen dat er ook nog andere waarheden zijn en hen de geestelijke vrijheid bieden om hier zelf een keuze uit te maken.
bron
Wat moet je hier nu van denken?

Cultuur van de waarheid? Eh!? Pardon? Wat wil je dan? De cultuur van de leugen? Dat iedereen er z'n eigen waarheid op na houdt? Neem me niet kwalijk, maar dat moet je toch niet willen?

Als lectoren dit soort onzinnigheden blijven uitkramen dan begin ik me pas echt zorgen te maken over de kennismaatschappij. Tot welke salarisschaal moet je geraken om daar mee weg te komen? En dan heb ik het nog niet eens over het hoge zelfverwijzinggehalte van dit soort geleuter. Dergelijke overtredingen ten aanzien van de elementaire logica mag je toch niet maken. Normaal gesproken leer je zoiets tijdens de college's wetenschapsfilosofie in het eerste jaar van een universtaire studie. Misschien is dat een idee? Lectoren bijscholen in de elementaire logica en het wetenschappelijk denken. Stop met de versmurfing van de samenleving. Hogescholen moeten geen universiteitje spelen, denk ik.

5 opmerkingen:

 1. Als je leest cultuur van 1 waarheid vind ik het juist. Onderzoekers zijn vaak overtuigd van de eigen gevonden waarheid. Daar moeten ze vooral vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van onderzoekers mag je zondermeer verwachten dat ze een genuanceerde visie hebben op de 'waarheid'. In het stuk wordt gesuggereerd dat docenten (zoals jij en ik) één waarheid verkondigen. Volgens mij is dat onzin. Docenten doen dat in het algemeen nu juist niet. Waar haalt ie het vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees meer dat door de manier waarop met 1 waarheid wordt omgegaan studenten het niet fijn vinden als een docent een bepaalde opvatting niet heilig verklaard. Dat er dus juist door goede docenten gewerkt wordt aan bekijken vanuit meerdere perspectieven, maar dat studenten docenten daar op afrekenen. Ach, waar of niet waar, uitkomst van een onderzoek is ook maar een mening zeggen Henk en Ingrid ergens :-). (weet even niet waar al die leuke uitspraken ook weer staan.)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja... als je 't zo leest spreekt de auteur zichzelf op andere plekken in het artikel tegen. Het blijft een uiterst vaag stuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ...en ik heb inmiddels spijt dat ik er over begonnen ben. Als onderwijs als doel heeft onzin te bestrijden dan kan je dat veel vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen