donderdag 18 augustus 2011

Wishfull thinking, zeuren en puntneuzen


Iedereen klaagt wel over het weer, maar niemand doet er wat aan"
Twittter

Voorspellen is erg lastig. Je ziet dat aan het weerbericht, bijvoorbeeld. Ondanks alle verhalen over de 'het wordt beter', 'de zomer komt terug', 'zaterdag wordt het een schitterende dag', ... blijft het maar niks met dat weer. Waarschijnlijk moeten ze wel een beetje postief doen anders wil niemand meer naar het weerbericht luisteren.:-)

Economen kunnen er ook wat van, alleen daar is het nog een graadje erger. Als economen dingen gaan voorspellen dan hebben die voorspellingen zelf mogelijk invloed op het 'verloop der dingen'. Zo kan door sombere vooruitzichten het comsumentenvertrouwen afnemen waardoor het dan slechter gaat met de economie. Zie je nu wel, dat dacht ik al. Dat lijkt m'n vader wel:-)

Het voorspellen van het weer heeft duidelijk geen invloed op het weer want ondanks alle zonnige vooruitzichten blijft het dweilen met de kraan open. Het weerbericht wordt voor een belangrijk deel gevuld met het vaststellen van het weer zoals het was, maar vooral ook met uitleg waarom het weer niet was wat men dacht dat het zou zijn.

In het onderwijs is het allemaal nog erger. Daar is men het zelf niet eens over de huidige stand van zaken. Het gaat in ieder geval slecht in het onderwijs. Ofwel doordat de leraren niet of onvoldoende zijn opgeleid, ofwel omdat de leraren niet innovatief genoeg zijn, of iets dat daartussen in hangt. U zegt het maar. De vraag is wat daar het nut van is.

De 'reactionairen' en 'de verlichte geesten' zijn het in zoverre met elkaar eens dat die docenten in ieder geval niet deugen. Het zou eigenlijk gewoon verboden moeten worden.:-)

Nu is klagen en zeuren altijd wel heel gemakkelijk. De meeste mensen doen dat dan ook, maar gaat er nog iemand wat doen? Of wachten we gewoon tot de wal het schip keert? Iedereen zeurt wel maar niemand doet er iets aan:-)