woensdag 30 maart 2011

Studenten zijn niet dom

Ik heb soms wel 's het gevoel dat sommige collega's af en toe heel expliciet de indruk lijken te wekken dat ze 'eigenlijk' vinden dat sommmige studenten 'niks kunnen', 'niks begrijpen', 'niet kunnen spellen' en 'geen manieren hebben'. Op zich klopt dat wel.:-)

Maar misschien doen ze daarom ook wel een opleiding! Om het te leren, zullen we maar zeggen. De docenten (en de rest) hebben de taak ze dat allemaal bij te brengen. Vreemd genoeg lukt dat in de meeste gevallen ook nog! Sterker nog: mijn ervaring is dat studenten uiteindelijk veel meer kunnen dan we normaal gesproken wel 's denken!

Je zou ook kunnen denken dat als je vindt dat studenten 'dingen niet begrijpen' dat je 't dan misschien beter moet uitleggen, ik roep maar 's wat. Dat zou toch kunnen? Misschien zijn ze ook wel niet wiskundig super getalenteerd, dat zou ook zo maar kunnen. Misschien dat ze daarom ook wel voor een HBO-opleiding hebben gekozen, dat zou kunnen. Bovendien willen ze leraar worden! Dat is ook al bijzonder!

Maar dat neemt niet weg dat ze wel wiskunde moeten leren. Ze moeten die wiskunde straks allemaal hun leerlingen overbrengen. Ze moeten zeker iets kunnen en het nog begrijpen ook, het kunnen uitleggen, oog hebben voor de lange leerlijnen, de schoonheid van de wiskunde uitdragen en er ook nog zelf plezier in hebben. Nou, ga er maar aanstaan. Doe het maar 's! Kop op dames en heren: heb vertrouwen! Het komt goed! Niet klagen maar doe er wat aan!:-)